В свое изявление изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Антон

...
В свое изявление изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Антон
Коментари Харесай

Временният шеф: Не приемам обидните квалификации към колеги от БНР в парламента

В свое изказване изпълняващият длъжността общоприет шеф на БНР Антон Митов акцентира, че не приема обидните квалификации към публицисти в Радиото, отправени от парламентарната естрада. Против журналидти се изрекоха депутатите Вежди Рашидов от ГЕРБ и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
" Бяха направени внушения, които не дават отговор на истината - характерен образец за осведомителна обстановка, в която се имат поради изказвания единствено на едната страна.

Управителният съвет на БНР прегледа мнението до краткотрайната парламентарна комисия и Съвет за електронни медии на двамата сътрудници и управлението на стратегия " Хоризонт " и изрично откри, че не става дума за събаряне от ефир или лишаване на репортерски ресори.

Напротив, управлението е изпълнило своите отговорности в границите на своите отговорности по правилниците за работа в БНР, посредством които е отговорно за организацията на работа и систематизиране на отговорностите. И това е станало преди две години. Тогава в Народното събрание са работили шестима кореспонденти, в този момент са трима. Това се назовава " оптимизация на труда ", сподели той.

" Защо този въпрос се слага в този момент, за какво решението му се търси отвън радиото без да е обсъждан при нас и за какво избрани политици го употребяват тъкмо в този миг е предмет на различен диалог, в който съм подготвен да вземам участие когато и да е.

И последно - не одобрявам грубия език, обидните квалификации към сътрудниците ми от Радиото, отправени от високата парламентарна естрада ", уточни още Митов.

Коментарът на Митов е поради казаното по време на дебатите в Народното събрание за рецесията в БНР.

Левицата насочи запитване към министъра на културата Боил Банов за политиката за гарантиране свободата на словото у нас.

Антон Кутев от Българска социалистическа партия напомни за оказвания напън върху журналиста на БНР Силвия Великова: “Но едни олигарси могат да те уволнят, в случай че си позволиш да напишеш не това, което би трябвало. И това го видяхме, че се случи в Националното радио. Аз апропо, защото вие сте ръководещи, се надявам да имате повече информация за това какво се случи в Националното радио и да ни разкажете по какъв начин се случи по този начин – кой го е натискал Костов, по какъв начин е станало, тъй като това са значими неща “, сподели Кутев във връзка решенията на към този момент някогашния общоприет шеф на радиото Светослав Костов.

Председателят на медийната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ репликира: “Защо Великова я върнахме, ами върна я министър председателят Борисов. Кой я върна? Да не би вие или някой различен? Върнаха я - да, тъй като не трябва по този начин нападателно да бъде осъден, освободен един публицист. Ами слушайте й предаванията, може би пък да е имало причина, не знам. Нали публичните медии трябваше въпреки всичко да бъдат уравновесени, да има и едното и другото мнение ".

Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който е член на краткотрайната комисия, проучваща обстоятелствата за случилото се в Националното радио, съобщи, че ще бъде дадена думата и на другата страна: “Силвия Великова, лишен й бил ресорът. Знаете ли, господин Кутев, че имаме сега писмо в същата комисия. От други публицисти, на които новото управление, под въздействието на протестърите на същата групичка и на новоназначения от Съвет за електронни медии шеф, което е лишило на други публицисти ресорите и ги е пренасочило.

Да чухте за митинги? Аз не ви чух и вас от тук да протестирате. Само че комисията ще се занимае в този момент и ще ги изслуша. Виждате ли за кое двуличие става въпрос - в една и съща медия?! Обществена медия, където Силвия Великова и подопечните на Сорос организации и на Прокопиев прокарват единствено една позиция “.

Тома Биков от ГЕРБ предизвести, че казусът не може да се трансформира в персонален, защото плурализмът в Националното радио е налице: “Плурализмът съществува обаче в публичните медии. Там, където страната взе участие, където обществото със своите пари взе участие. И никой не може да оспори, че в българските публични медии има плурализъм на гледните точки.

Трябва да продължим да водим този спор, само че в дълбочина, не от гледната точка на своите пристрастия. Ние не трябва да бъдем страна по този въпрос “.

Депутатите разпоредиха на държавното управление до 31 март да изготви проект за развиването на медийната среда в България. Планът би трябвало да съдържа и модел за финансиране на публичните медии, гарантиращ финансовата и публицистичната им самостоятелност. Решението беше част от плана за разисквания за свободата на словото и беше импортирано от Българска социалистическа партия.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР