В Световния ден на телекомуникациите и информационното общество Виваком получи

...
В Световния ден на телекомуникациите и информационното общество Виваком получи
Коментари Харесай

Виваком взе лиценза за 5G мрежа

В Световния ден на телекомуникациите и осведомителното общество " Виваком " получи публично лиценз за създаване на 5G мрежа, оповестиха от телекома. Лицензът беше връчен на основния изпълнителен шеф на Vivacom Атанас Добрев от ръководителя на Комисията за контролиране на известията Иван Димитров.

Търгът с скрито наддаване за честотите се организира през април и тогава " Виваком " завоюва лиценз за честотна лента 3700–3800 MHz. Проведената транспарантна тръжна процедура е гаранция за стабилността и законосъобразността на разрешенията, които през днешния ден бяха издадени публично, показват от телекома.

„ Днешният ден е исторически за телеком промишлеността в България. " Виваком " получи зелена светлина за пълноценно създаване и разрастване на 5G мрежата. Особено алегорично е, че взехме разрешителното тъкмо в Деня на телекомуникациите, който е отдаден на новите технологии, приложения и услуги, нужни за цялото общество. Телекомуникациите са в основата на просперитета, а 5G е флагманът на Индустрия 4.0. Мрежата от пето потомство има извънреден капацитет и ще бъде значим мотор за развиването на страната ни в стопански и обществен проект. По-скорошното й внедряване и потребление от бизнеса, институциите и потребителите е изключително значимо за идния интервал на цялостно преодоляване и справяне с следствията от международната пандемия. “, разяснява Атанас Добрев -  основен изпълнителен шеф на " Виваком ".

Плановете на компанията са да разшири с бързи темпове покритието на 5G мрежата. Предвидени са обилни вложения в C-band за обезпечаване на спомагателен потенциал и още по-високи скорости. В идващите 5 години е планувано надграждане на уеб страниците, пренасящи над 80% от трафика на цялата мрежа.

През септември 2020 година " Виваком " стана първият оператор в България, който започва комерсиална 5G мрежа по новаторския способ динамично шерване на спектъра. Достъп до нея получиха жителите на централните градски елементи на 27-те регионални града. Компанията непрестанно обогатява портфолиото си от съвместими с мрежата устройства, а ползата към нея пораства паралелно с това.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР