В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на

...
В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на
Коментари Харесай

Награди "Икар" 2022: Кой грабна статуетките?


В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България връчва за 48-и път Националните награди за театрални изкуства " Икар ".

Събитието бе намерено с " Одата на насладата ", изпълнена от трио " Вива ", в символ на съпричастност към потърпевшите от войната в Украйна.

Водещи на церемонията бяха шефът и актьорите от Театър " Възраждане ". Както всяка година, Съюзът на артистите в България връчва и почетни Икари. Наградата за извънреден принос към музиката се присъжда на певицата Мими Николова, за принос към българския спектакъл печели режисьорът Асен Шопов.

Почетен " Икар " за чест и достолепие получи Симеон Алексиев от Пловдивския трагичен спектакъл.

За артиста премията е самопризнание, че остава правилен на театъра. За близо 46 години на сцената през мозъка му в никакъв случай не минава мисълта да съобщи театъра макар компликациите през годините.

„ Имахме дълъг интервал, когато заплатите ни бяха три $, с тях не можеше да се купи нищо, театърът нямаше пари да отоплява залата, публиката беше облечена с палта, шапки и шалове и все пак идваха. Това ни даваше куража, че има смисъл от нашата специалност, да продължим и устоим “, споделя Алексиев.

Когато е на 10 години, дава обещание на учителката си по литература, че ще стане артист, откакто рецитира " Защитата на Перущица " пред цялостен салон с родители, които онемяват от осъществяването. Оттогава функциите му са стотици.

„ Когато от студентската пейка пристигнах в Пловдив и трябваше да вляза за три подготовки в Босилек за Драгинко, в една от основните функции, тогава се срещнах с Любен Гройс, популярен български режисьор и с Цветана Манева и някак този спомен ми е свеж, ще остане вечно “, споделя артистът.

Симеон Алексиев играе сега в шест постановки и репетира седма. На младите си сътрудници пожелава да не се уморяват, да обичат театъра, който постоянно се отплаща.
Снимка: Българска телеграфна агенция

Отличени тази година с " Икар " са и: Койна Русева в категория „ Водеща женска роля “ за Воланд в „ Майстора и Маргарита “ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки спектакъл „ Николай Бинев “; Владимир Карамазов в категория „ Водеща мъжка роля “ за Кандидатът в „ Опашката “ по романа на Захари Карабашлиев; Николай Поляков за режисурата на „ Майстора и Маргарита “, Младежки спектакъл „ Николай Бинев “; Димитър Илиев в категория " Дебют " за режисурата на “Shopping And Fucking “ от Марк Рейвънхил.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР