В Световния ден на потребителите ставаме свидетели на поскъпване на

...
В Световния ден на потребителите ставаме свидетели на поскъпване на
Коментари Харесай

Маргаритов: Думата спекула в България има само граждански смисъл

В Световния ден на потребителите ставаме очевидци на повишаване на артикули и услуги и напрежение поради промоции по магазините. В студиото на " Денят стартира " тематиката разяснява Димитър Маргаритов - ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

" Живеем в комплицирани времена, само че към сегашния миг в България място за суматоха няма. Не е належащо да се втурваме, изгубвайки напълно потребителския си разсъдък в презапасяване. Има задоволително наличия от всичко и даже тези реакции на българския пазар, които са част от международния, не би трябвало да стряскат потребителите ", съобщи Маргаритов.

През последните седмици са тествани над 350 магазина точно поради промоциите на разнообразни артикули. Целта е била да се откри има ли задоволително наличност на тези промоционални артикули.

" Конкретно предметът на инспекции беше фокусиран върху слънчогледовото олио, тъй като се сътвори напрежение, че с изключение на подвигат цените, свършват и наличностите. Само при една комерсиална верига установихме, че продуктът не е бил зареден в нужните количества. Това е нелоялна комерсиална процедура и предстои на глоба ", изясни ръководителят на КЗП.

Думата " далавера " в България може да има единствено цивилен смисъл, защото в законодателството в този момент не съществува норма търговците да оферират количества, с които разполагат до тяхното привършване, изясни Маргаритов.

Теоретично е допустимо страната да постави таван на цените, по този начин се случи и при започване на пандемията със стоките от първа нужда, напомни Димитър Маргаритов.

" Цените на горивата се стабилизираха под 3 лв., за най-често употребяваните. Има планувани ограничения, които могат да бъдат пуснати в ход, в случай че интернационалната конюнктура повлияе ", сподели още Маргаритов.

Заяви, че не са открити нарушавания, тъй като това е въпрос на правилно оповестяване - за бензиностанциите това е да има налично табло, което водачите да виждат добре и цените да съответстват с изписаното на колонката и на касовия бон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР