В световен мащаб т. нар. challenger банки се развиват изключително

...
В световен мащаб т. нар. challenger банки се развиват изключително
Коментари Харесай

tbi bank отчете 18.4 милиона нетна печалба за първото полугодие на 2023-а

В международен мащаб така наречен challenger банки се развиват извънредно сполучливо - с помощта на финтех културата си, те оферират най-хубавите решения на клиентите си, само че не постоянно съумяват да реализират сериозна и устойчива облага. В същото време, водещата challenger банка в България и Югоизточна Европа - tbi, продължава да показва впечатляващи финансови резултати. Първата половина на 2023 година е следващото доказателство за това.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за първата половина на годината демонстрира чиста облага в размер на 18,4 млн. евро. През първата половина на годината tbi стартира редица нови партньорства, в това число с търговци от нови браншове и към този момент участва в над 21,000 търговски обекта на главните си пазари - България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обсег способства за това банката да се подреди измежду водачите във връзка с предлаганите платежни проекти в трите страни. Много мощно се показват и останалите бизнес линии.

През първото полугодие на 2023 година tbi bank е обслужила 1,1 млн. заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция, което е двойно повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Наред с това, 70% от заявките за финансиране на крайни клиенти са подадени през цифровите канали за самообслужване (в съпоставяне с 48% през първото полугодие на 2022 г.) и способстват доста за отличните резултати. До края на юни банката е одобрила близо 320,000 платежни проекта на обща стойност 443 млн. евро (с 35% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 г.).
 Neon картата на tbi bank интегрира Гугъл Pay
Neon картата на tbi bank интегрира Гугъл Pay

За потребителите на Apple устройства банката възнамерява да показа Apple Pay до края на годината

tbi регистрира впечатляващ растеж на активите от 46% към края на първото полугодие на 2023 година, достигайки 1,2 милиарда евро (при 830 млн. евро в края на първото полугодие на 2022 г.). Кредитният портфейл нараства до 915 млн. евро в края на юни 2023 година (42% растеж по отношение на първата половина на 2022 г.), което нарежда tbi в топ 10 на всички банки в България (по данни на БНБ).

Благодарение на тези положителни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 28% до 95 млн. евро, основно с помощта на нарастването на чистия лихвен приход с 27% и на чистите доходи от такси и комисиони с 35%. Така оперативната облага за първото полугодие на 2023 година доближава 68 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближава 911 млн. евро в края на юни 2023 година - растеж от 55% по отношение на юни 2022 година, който доста изпреварва пазара. Този резултат се дължи основно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където нарастването е даже по-голямо - 61% по отношение на юни 2022 година

Увеличението на общите разноски на банката с 25% до 46 млн. евро се дължи основно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии (безплатната дебитна карта neon и мобилното приложение) и пазари (разрастването в Гърция).
 tbi bank с доказан капиталов кредитен рейтинг
tbi bank с доказан капиталов кредитен рейтинг

БАКР показва мнението си за доста положителното финансово положение на банката

В края на регистрирания интервал банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 389% (много над регулаторния най-малко от 100%), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) - 21,5%. Дейностите на tbi bank за интервала се отличават с усъвършенствана успеваемост в ръководството на разноските - съотношението административни разноски към оперативни доходи доближава 47,6%, а възвръщаемостта на обслужваните заеми (ROWP) - 21,4%, което разрешава възвръщаемостта на активите (ROA) и възвръщаемостта на капитала (ROE) да доближат надлежно 3,2% и 19,2%.
 Питър Барон, CEO на tbi
Източник:

Питър Барон, CEO на tbi

" Във времена, когато доста челинджър банки се пробват да намерят работещ бизнес модел, в tbi продължаваме да потвърждаваме, че е допустимо да внедряваш нововъведения и едвноременно с това да си печеливш ", споделя, CEO на tbi. " Всеотдайният ни екип не стопира да дава най-хубавите решения за клиентите. Дебитната карта neon, която пуснахме в България и непрекъснатото развиване на каналите за самообслужване на всички наши съществени пазари са отлични образци за оптимално комфортно всекидневно банкиране през смарт телефона. До края на годината ще продължим да подобряваме продуктите си и да разширяваме партньорската си мрежа в България, Румъния и Гърция ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР