В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България

...
В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Няма риск от продоволствена криза в България

В международен мащаб има опасности от продоволствена рецесия, в България обаче няма, тъй като страната ни разполага с задоволително ресурси от артикули от първа нужда. Това разяснява в студиото на „ Събуди се” зам.-министърът на стопанската система Димитър Маргаритов.

„ Трябва доста деликатно да следим трендовете, с цел да можем да реагираме. Но към този момент в България подобен риск няма”, акцентира още той.

По думите на Маргаритов повишаването на горивата е реалност още преди да се заприказва за отстъпката от 25 ст. „ Ръстът в цените е икономическа наклонност, която на този стадий няма общо с плануваната мярка”, посочи зам.-министърът.

„ Цените на горивата се покачват към този момент съвсем една година. Има пазарна логичност в това да се покачват с малко. Ако обаче внезапно забележим едно повишение след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противопоставяне. Това ще бъде подложено на специфичен мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни”, даде обещание той.

Маргаритов уточни, че след въвеждането на ограниченията ще има натоварен и изчерпателен надзор.

„ Това ще докара до спомагателни гаранции, че въвеждането на ограниченията няма да изкуши търговците да интерпретират ограниченията превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят”, сподели той.

С изключително внимание ще се следи цената на хляба.

„ Би трябвало тя да падне. И тези, които го създават, споделят, че няма спънка това да се случи след въвеждането на тази мярка”, изясни зам.-министърът на стопанската система. Той добави, че задачата на ограниченията е да не понижава покупателната дарба на хората.

Той моли потребителите да реагират невъзмутимо и рационално, да се възползват от промоциите и да не се презапасяват, тъй като това основава изкуствена тежест върху пазара в посока повишаване на цените. С тези стъпки и с въвеждането на ограниченията Маргаритов предвижда облекчение на трендовете за утежняване на инфлационната среда.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР