В света се наблюдава глобално затлъстяване. Това е лошо за

...
В света се наблюдава глобално затлъстяване. Това е лошо за
Коментари Харесай

Затлъстяването тежи на образованието, производителността и икономиката

В света се следи световно затлъстяване. Това е неприятно за здравето, образованието и икономическия напредък, написа в отчет на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Повече от половината от хората в 34 от 36 страни членки на организацията са с наднормено тегло, а съвсем половината от тях са със затлъстяване, сочат резултатите от изследването.

Като прибавим и опасенията за здравето, казусът става сериозен. Детското и болестното затлъстяване са минали от " рядко събитие в постоянно срещано събитие " през последните десетилетия, написа Bloomberg.

В допълнение към персоналното благоденствие и понижената дълготрайност на живота, затлъстяването води до възходящ проблем - задържането на икономическия напредък и оказването на спомагателен напън върху държавните бюджети.

Общо страните членки харчат към 311 милиарда $ годишно за лекуване на наднормено тегло и обвързваните с тях положения.

Анализът заключава, че възрастните хора с наднормено тегло са по-малко продуктивни и по-вероятно да отсъстват от работа, до момента в който децата се оправят по-малко в учебно заведение.

Докладът пресмята, че високият % на хората с наднормено тегло понижава Брутният вътрешен продукт приблизително с 3,3% в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Наблюдава се спомагателна икономическа тежест от увеличените разноски за опазване на здравето, като страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз изразходват към 8,4% от общия си здравен бюджет за лекуване на болести, свързани със затлъстяването. Цифрата е най-висока в Съединени американски щати - 14%.

Предложенията на организацията акцентират възходящата потребност от дейности. Те включват по-добро етикетиране на храните, по-добро контролиране на рекламите за нездравословна храна за деца и по-голямо поощряване на физическите извършения.

" Няма повече опрощение за безучастие ", споделя генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Ангел Гурия.

" Инвестирайки в предварителна защита, политиците могат да спрат повишаването на затлъстяването за бъдещите генерации и да се възползват от стопанските системи ", добавя тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР