В света има много кътчета, които таят необясними загадки, но

...
В света има много кътчета, които таят необясними загадки, но
Коментари Харесай

Тайна на 120 години: Никой не разбира защо дърво плава вертикално в езеро СНИМКИ

В света има доста кътчета, които таят необясними загадки, само че освен това те изобщо не са мистични, а по-скоро занимателни.

Една от тези загадки е "Старецът на езерото " - по този начин локалните поданици назовават дънер на дърво, плаващ във водата над 100 години, само че не хоризонтално, а отвесно, като че ли е гигантска плувка.

Дърво в езерото

Дървото, което не желае да се подчинява на законите на физиката, към този момент над 100 години плава във водите на езерото Крейтър (Crater Lake), което се намира в Съединени американски щати.

Езерото е част от националния естествен парк-резерват, ситуиран в южната част на щата Орегон. Крейтър е неповторим монумент на природата, кадърен да съперничи със популярното в целия свят езеро Байкал.

Площта му е над 50 квадратни километра, а оптималната дълбочина 594 метра. Всяка година паркът се посещава от хиляди туристи.

Но те са привличани там не от естествените хубости на Южен Орегон, а от дървото, което не желае към този момент над 100 години да заема хоризонтално състояние и да потъне.

Първото споменаване

Първите писмени споменавания за "Стареца на езерото " са се появили през 1896 година. Тогава изобщо не е ставало дума за тайнственост, мистика, загадъчност. В описанието се казвало единствено за необяснимо събитие,

Автор на бележките, които се загатва "Старецът на езерото ", е бил геологът, натуралист и откривател Джоузеф Дилър.

ученият е написал по какъв начин е видял разцепеното и изгубило свят, на процедура бяло дърво, плаващо във водата строго отвесно.

Историята стартира да придобива тайнствен темперамент

Джоузеф Дилър посетил брега на езерото още един път пет години по-късно. Геологът решил да се разноски по бреговата линия и останал мощно сюрпризиран, когато видял същото дърво във водата, което бил видял преди години.

Джоузеф в началото изпитал подозрения в това, че вижда точно тези остатъци, които били привлекли вниманието му и по-рано.

Той извадил своите мемоари и сравнил описанието отпреди пет години. Съмненията били разсеяни: дървото било същото, само че си е било сменило мястото с цели 400 метра.

При това дървото продължавало да плава отвесно. Описвайки видяното, откривателят декларирал, че пред неговите очи е "тайна, която следва да бъде разкрита ".

Първите откриватели

Съвременниците на Джоузеф Дилър въпреки и да не се присмивали на геолога, приели описа му с огромна доза песимизъм.

Все отново, с цел да се опровергаят думите на учения, който в действителност нищо не е твърдял, а единствено е описвал видяното от него, е трябвало да се отиде в Орегон.

Именно това те и създали. И с какво са се сблъскали откривателите там? С това, за което е писал техния сътрудник в записките си. Те видели дърво, което стърчи отвесно от водата и постепенно "пътешества " във водите на езерото.

Изследователите изяснили, че "Старецът на езерото " е кадърен да преодолява четири благи за едно денонощие, макар неналичието на каквито и да е явни средства за това - да вземем за пример, вятър, дразнещ течения.

При това, по какъв метод "Старецът " се движи из езерото, остава мистерия за учените и до през днешния ден. Свидетел на неговото напредване може да стане всеки екскурзиант, посетил парка.

Дървото в никакъв случай не се намира на едно място, то непрекъснато се движи.

Установените обстоятелства, свързани със "Стареца "

Естествено, дървото е провокирало любознание измежду редица учени. То неведнъж е било изследвано, даже са желали да го извадят от езерото и то да бъде закарано в локален институт, само че локалните поданици са се съпротивили на тази концепция.

Дървото е било прието за неделима част от естествения резерват, което наложило някои ограничавания на учените. Специалистите провели въглероден разбор и открили, че "Старецът " е на не по-малко от 450 години.

Това значи, че преди съвсем половин хилядолетие дървото е починало и е станало натрупа.

Естествено, в полеви условия не е било допустимо да се открият аргументите за гибелта. Но е напълно ясно какъв брой време "Старецът " е прекарал във водата.

Прието е да се счита, че в езерото дървото плава не по-малко от 120 години. Диаметърът на дървото е 61 сантиметра, а дължината му 9 метра.

Според законите на физиката, "Старецът " просто не би трябвало да може да се намира във водата във отвесно състояние, Но, както се вижда, дървото не знае нищо за законите на физиката, тъй като то изобщо не има намерение да сменя своето състояние, да излиза на брега или да потъва.

Предположения и пояснения за феномена

Теориите, обясняващи протичащото се в езерото, са доста. Най-разпространената е версията за това, че сега на потапянето на дървото във водата, в основата му е имало камъни или нещо сходно, способно да го държи във отвесно състояние.

С течение на времето водата измила камъните, само че тя пък се била просмукала в дървесината, разделяйки трупата на две елементи с друга маса и компактност.

Затова "Старецът на езерото " нарушава законите на физиката, които гласят, че плаващият обект с еднородна компактност постоянно ще има център на тежеста, ситуиран по-високо, в сравнение с центъра му на плаваемост.

Затова трупите на дърветата плават хоризонтално. Но тази доктрина няма нито едно доказателство, което да я поддържа.

Изследователи-водолази, изучили подводната част на дървото, не са съумели да намерят каквото и да е, което да свидетелства за това, че дървото в миналото е било държано от нещо във отвесно състояние.

А и в описанията, оставени от откривателите от предишното, няма ни минимален намек, че в долната част на дървото е имало нещо, с изключение на дървесина.

Естествено, преди стотици години до долната част на дървото никой не се е гмуркал, само че водата в езерото крейтър се отличава с безспорна бистрота, по тази причина в достоверността на старите описания, формирани от откривателите от предишното, подозрения не би трябвало да има.

Местните поданици са склонни да считат, че "Старецът на езерото " е някакъв кумир, талантлив с мистични сили. Старите локални поданици и чиновниците в резервата настояват, че дървото е ръководено от локалното време. Като доказателство те напомнят история, случила се през 1980 година.

Тогава откривателите са фиксирали местоположението на "Стареца на езерото ", връзвайки го за лодка за по-голямо улеснение по време на работа. В същия миг ясното небе се покрило с гъсти тъмни облаци, почнал пороен дъжд, а по-късно паднал и сняг.

Даденият прелом се е случил през август.

Естествено, може да става дума за някакво съвпадане. Но въпреки това, научно пояснение за случилото се в езерото няма.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР