В сутрешния блок на БНТ бе показан експеримент как става

...
В сутрешния блок на БНТ бе показан експеримент как става
Коментари Харесай

Как да шофираме безопасно при заледени участъци?

В утринния блок на Българска национална телевизия бе показан опит по какъв начин става прекосяването през завой със замръзнал сектор. Демонстрацията бе ръководена от автомобилния играч Димитър Илиев.

Зимата е един от сезоните, в които е най-трудно за водачите. Това се дължи най-много на честата промяна на сцеплението. При по-стари коли, когато почувстваме, че задницата губи сцепление, водачът би трябвало да навие десен волан, даже да имаме ляв завой и с композиция лишаване на газта. При предно предаване става по-лесно преодоляването. Отнема се газ единствено. Почувстваме ли, че имаме недозавиване, лишаваме от газта и задържаме кормилото, на където сме го навили. Много страшна е внезапната промяна на ленти. При повторното държание колата нормално губи сцепление и преодоляването става невероятно. През зимата би трябвало да търсим оптималната отмереност и би трябвало да бъдем на по-високи предавки. При зимни условия колите 4х4 постоянно са за предпочитане, само че са и най-скъпи, съобщи Илиев.

Основният съвет на автомобилния играч Димитър Илиев към всички водачи бе да управляват скоростта си даже да наподобява изсъхнало.

Ние би трябвало да се опитаме да предвидим рисковете преди да попаднем в някоя комплицирана обстановка. Основните проблеми идват от загуба на сцепление, висока скорост и самоувереност. Проблем номер 1 за пътните произшествия е разсейването. Хората надценяваме своите благоприятни условия, мислим си, че когато управляваме автомобил може да пишем смс-и да мислим за всевъзможни неща, сподели още автомобилният играч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР