В супермаркета посягаме към обичайните неща, цената върху опаковката е

...
В супермаркета посягаме към обичайните неща, цената върху опаковката е
Коментари Харесай

Хитрите трикoве с грамажа и цените на храните, които търговците използват

В супермаркета посягаме към нормалните неща, цената върху опаковката е същата и сякаш всичко наподобява наред. Чак у дома откриваме измамата: опаковката съдържа по-малко количество от продукта - да вземем за пример 420 вместо 500 грама. Хванали сме се на въдицата.

По-малко количество от даден артикул за същите пари: това значи, че въпросният артикул е поскъпнал. Вярно, че в магазина е отбелязана новата цена за 100 грама от дадения артикул, само че малко на брой си вършат труда да четат тази информация. Изглежда търговците разчитат точно на това: клиентите бързат и не гледат дребните букви на етикета.

За да не плашат клиентите

Търговците имат огромен интерес да не покачват цените, споделя Армин Фалет от Потребителската централа в Хамбург. Купувачите не обичат измененията, а това се отнася и за цените. Затова и производителите реагират по този начин: с по-малко наличие в опаковките.

Само в Потребителската централа в Хамбург през предходната година са постъпили 3000 тъжби от клиенти. Купувачите се усещат излъгани, защото при горепосочената процедура става дума за скрито покачване на цените. Всеки един сигнал се ревизира от специалистите, които от своя страна упорстват за отговор от производителите. Нерядко те обаче споделят, че за цената дава отговор търговецът, а не производителят. А всъщност двете страни работят в тясно съдействие между тях, прецизират от Потребителската централа.

Нов феномен: да увеличиш цената два пъти

Централата в Хамбург осведоми и за случаи, в които хем се подвига цената на продукта, хем се понижа и количеството в опаковката. Това на процедура значи, че цената се подвига два пъти: един път прикрито - като се понижи количеството от продукта в опаковката, и повторно - посредством повдигането на цената. Един от последните сходни случаи, регистрирани от специалистите в Хамбург, е с опаковки чипс.

Тези ценови нараствания са единствено началото на една нова ценова серпантина, счита Фалет. Хранителната промишленост се нуждае от към половин година време, с цел да промени опаковките на продуктите, етикетите с цените в магазините и всичко останало.

" Смятаме, че подготвяните сега понижения в грамажите ще бъдат факт в супермаркетите към края на годината ", споделя той.

Освен че по този начин се мамят потребителите, пониженият грамаж значи, че опаковките стават ненужно огромни за тях, което пък води до пилеене на запаси. Колко тъкмо материали се прахосват по този метод - това мъчно може да бъде открито, показва Манфред Зантен от " Грийнпийс ", цитиран от " Deutsche Welle ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР