В Судан става катастрофа, хората са хванати в капан. Тази

...
В Судан става катастрофа, хората са хванати в капан. Тази
Коментари Харесай

Оля Ал-Ахмед: Някой си е наточил зъбите за Судан, войната може да подпали целия регион

В Судан става злополука, хората са хванати в капан. Тази война пристигна като гръм от ясно небе, чужденците бягат, само че няма къде да избяга суданският народ. Това са антични нубийци, които не са привикнали да бягат, това е народ, който не обича да е емигрант. Някой си е наточил зъбите за Судан, тъй като има доста злато и газ, само че в случай че не се спре войната, може да подпали целия район. Това сподели за " Фокус " в предаването " Денят на фокус " журналистът Оля Ал-Ахмед в коментар по тематиката за войната в Судан.

" Една част от моето семейство съумя да се изтегля. На днешния ден моят татко, който беше суданец, си отпътува от този свят и се чудя по какъв начин би реагирал, в случай че беше жив, на тази кланица, която се случва в родината му. От човешка позиция в Судан става злополука, хората там са хванати в капан. Всички чужденци бягат, непознатите страни изтеглят своите жители, което е изцяло обикновено, само че кой да изтегли суданците? ", зададе риторичен въпрос журналистката.

" Суданският народ е заслужен народ, суданците не обичат да бъдат бежанци. Това са антични нубийци и не са привикнали да бъдат бегълци ", добави тя.

По думите й, част от столицата Хартум, която е невероятна забележителност на света, където се сливат Белият и Черният Нил, към този момент е превърната в руини. Училища и лечебни заведения са направени на военни бази на воюващите групировки, хората бягат за северен и западен Судан. Ако би трябвало да бягат суданците някъде, най-безопасно е в Чад. По последни данни над 20 000 са прекосили границата с тази страна. Втората страна, налична за суданците, е Египет.

" В тази елементи на Судан няма ток и пречиствателни станции, няма лекарства и храна. Страната беше зле стопански, с грамадна инфлация, а в този момент и тази война пристигна като гръм от ясно небе ", допълни Оля Ал-Ахмед.

" Не е добра концепцията, че договарянията сред паравоенните сили и суданската войска би трябвало да се водят в южен Судан. Преговорите би трябвало да се водят на неутрална територия ", счита тя.

" Политически е доста комплицирана обстановката. Дори специалистите са затруднени с анализирането й. Паравоенните сили за бърза поддръжка и суданската войска смъкнаха цивилното държавно управление при един прелом през октомври 2021 година. Сега те самите са въвлечени в битка за власт, която дерайлира и заплашва да дестабилизира цялостен регион. Суданците желаеха народна власт и равномерен преход на властта от военните към народа ", сподели Оля Ал-Ахмед, като акцентира:

" Много е тежко за един народ да бъде ръководен от военна хунта. Това сега е военна хунта. Проблемът е елементарен, само че е комплицирано решението. В момента работи максимата " разделяй и владей ".

Тя  напомни, че всяка една война е подбудена от жаждата за власт: " Така направиха и със Сирия - те я раздраха и завзеха петролните залежи. Судан е доста апетитна страна, тя е третата страна в света по експорт на злато, има памук, природен газ, плантации от каркаде. Това е апетитно за доста хора зад границите на Судан. Някой си е наточил зъбите, заграбват тази страна и оставят суданския народ да гине в бедност ".

" Ако този спор не бъде париран, колкото се може по-бързо, той ще възпламени целия регион. Защото могат да се намесят прилежащите страни с наклонността сякаш да оказват помощ. Няма гаранция коя прилежаща страна на чия страна ще се намеси. Трябва да се седне на масата за договаряния за реализиране на дълготраен мир, а не краткотрайно помирение, както е в този момент ", безапелационна е Оля Ал-Ахмед.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР