В студиото на Панорама“ историкът и бивш министър на образованието

...
В студиото на Панорама“ историкът и бивш министър на образованието
Коментари Харесай

Доц. Веселин Методиев: В общество ни няма съгласие за много моменти от миналото

В студиото на „ Панорама “ историкът и някогашен министър на образованието доцент доктор Веселин Методиев означи, че в българското общество няма единодушие за доста моменти от предишното, като това частично се дължи на времето, когато историята е служела на политиката. За един историк се желае доста кураж да държи политиката на една ръка разстояние, добави той.

Историята не ни служи да се караме, а да се опитваме да се оглеждаме в сегашното, съобщи Веселин Методиев. Обществото се вълнува обаче от днешния ден, в което непрекъснато рефлектира историята, добави той.

За Русия и Турция той сподели, че съгласно историческия взор те са остарели империи, само че такива като тях има доста.
доцент доктор Веселин Методиев, историк: Има една деменция, която обгръща водачите. Това се случва от Античността до момента. Забравяш, че към този момент не си император.
В Европа познаваме такива последици от последния век, добави той.
 доцент доктор Веселин Методиев доцент доктор Веселин Методиев © „ Панорама “, Българска национална телевизия
Според доцент Методиев отводът от българската империя е изработен през Възраждането. По думите му, тогава дейците на обществото са решили, че желаят да вършат съвременна, европейска страна по това, което са чували от Джузепе Мацини или са чували за Америка по това време.
доцент доктор Веселин Методиев, историк: Ботев, Левски, Каравелов, Раковски - не водят война с империята, с цел да създадат своя. Искат да създадат една съвременна страна.
В нашето общество няма единодушие за доста моменти от предишното, съобщи доцент Методиев. За това има доста пояснения - историята е служила на политиката и мъчно се отърсва от тези стандарти. По думите му един историк би трябвало да има доста кураж, с цел да не се повлия от политиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР