В студиото на Още от деня“ вицепремиерът и министър на

...
В студиото на Още от деня“ вицепремиерът и министър на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева за договора с Македония: Няма да остане само на хартия

В студиото на „ Още от деня “ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че Договорът за добросъседство с Македония към този момент се извършва, преди да е влезнал в действие, което потвърждава, че той няма да остане единствено на хартия. Тя акцентира, че България работи за нормализиране на връзките с Русия, в случай че бъдат спазени избрани условия като Минските съглашения. Според Захариева предстоят експертни разисквания на противоречивата Истанбулска спогодба, с цел да е умерено обществото какви текстове ще се одобряват.

 Народно събрание ратифицира Договора за добросъседство и съдействие с Македония Народно събрание ратифицира Договора за добросъседство и съдействие с Македония
Народното събрание ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. Документът беше...

Екатерина Захариева благодари на народните представители, че договорът за Добросъседство с Македония е бил утвърден единомислещо. По думите ѝ е доста значимо, че договорът стартира да работи, преди да влезе в действие.
Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на външните работи: Освен формалните визити на най-високо равнище, се случиха отбелязвания на общи персони - на паметника на Гоце Делчев, на паметника на цар Самуил. Също по този начин се взеха решение в дух на разговор дългогодишни разногласия. Успяхме в месеците преди ратификацията да потвърдим, че договорът няма да остане единствено на хартия.
Тя призна, че в Република Македония е имало негативна акция против България, само че последните избори са потвърдили, че това не е печеливша политика. По думите ѝ местинте избори в Македония са били самобитен референдум за контракта, на които македонсикте жители са потвърдили, че го поддържат.

Договорът е добър и за двете страни, акцентира Захариева. Той отваря европейската вероятност пред Македония.
Екатерина Захариева : Нека напомним какво сподели ръководителят на европейската комисия. Вратите на Европа ще бъдат отворени пред Западните Балкани, само че те би трябвало да решат проблемите си, а да не ги внасят в Съюза. Това демонстрира израстване на демократичните институции на държавните управления.
В Договора се планува и смесена комисия под управлението на външните на двете страни, които ще следят по какъв начин се изпълянава той, добави Захариева. Договорът ще влезе в действие, когато двамата външни министри го ратифицират.
 Бойко Борисов показа целите на председателството ни в Екологичен потенциал в Страсбург Бойко Борисов показа целите на председателството ни в Екологичен потенциал в Страсбург
Премиерът Бойко Борисов показа целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. То...

Екатерина Захариева изрази удовлетворение, че Европейският съюз е оценил добре целите на Българското европредседателство. Тя акцентира, че политиката на България е да има обикновено съдействие с Русия, изключително по сензитивните въпроси. Въпреки това, въпросът със глобите е към този момент решен, защото глобите са удължени с още шест месеца от Европейски Съюз. Българската позиция по въпроса със глобите е, че би трябвало да се работи по нормалициране на връзките с Русия и да се работи по осъществяването на Минските съглашения по въпроса със Източна Украйна.
Екатерина Захариева : Това не е наказване против Русия, това е алената линия, която Европейският съюз слага.
Отношенията и с Турция би трябвало да са прагматични, акцентира външният министър.
 От Българска социалистическа партия внесоха първия избор на съмнение към кабинета От Българска социалистическа партия внесоха първия избор на съмнение към кабинета "Борисов 3 "
Българска социалистическа партия внесоха сами вота на съмнение към държавното управление за неуспех в битката с корупцията. Според ръководещите вотът е авансово жертван на крах....

Сред главните цели на държавното управление е битката с корупцията, съобщи Захариева. Според нея проучването на „ Евробарометър “ би трябвало да се преглежда като цяло.

Тя увери, че Европредседателството няма да спре вътрешната политика в страната, само че дефинира момента за внасяне на вота на съмнение като „ чудноват “.
 Правят нов превод на Истанбулската спогодба Правят нов превод на Истанбулската спогодба
Ще бъде изработен нов превод на Истанбулската спогодба, която провокира спор у нас за третия пол, оповестиха от Съвета на Европа в Страсбург. Оттам об...

Научната общественост не е на единно мнение по какъв начин да се преведе думата „ джендър “, която стана ябълката на раздола по въпроса с Истанбулската спогодба, съобщи Захариева. Тя изрази удивление за какво по въпроса се подвига толкоз звук.
Екатерина Захариева : Конвенцията не е на Европейския съюз, а на Съвета на Европа. Всичките европейски страни са подписали конвенцията и са в развой на ратификация. Държавите, които се сочеха, че не са утвърдили - Италия и Полша - към този момент са я утвърдили. Да, с запаси, които и ние сме създали, само че те са свързани с наказателните процедури.
Съветът на Европа са страните в Европа, а не в Европейския съюз, акцентира Захариева. Европейските социалисти са инициирали митинг да се подтикват страните да одобряват конвенцията. Тя увери, че ще има експертно пояснение на конвенцията, с цел да бъде умерено обществото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР