В студиото на Още от деня“ енергийните експерти проф. Атанас

...
В студиото на Още от деня“ енергийните експерти проф. Атанас
Коментари Харесай

В Още от деня“: Как се определя цената на тока?

В студиото на „ Още от деня “ енергийните специалисти проф. Атанас Тасев и Галина Александрова обясниха по какъв начин се дефинират цените на електрическата енергия, какво дефинира повишението на цената ѝ и каква е ролята на страната.

На свободния енергиен пазар електрическа енергия купуват компании, а на контролирания пазар - семейства и дребните икономически консуматори с ниско и приблизително напрежение, изясни Галина Александрова.

Проф. Тасев разясни, че Енергийният систематичен оператор е в изискване на натурален монопол и постоянно ще остане в регулация. Той добави, че ролята на систематичния оператор е да придвижи електрическата енергия на високо напрежение и дава отговор за стабилността на енергийната система.

КЕВР е регулиращ, а не регистриращ орган, посочи проф. Тасев, като до 1 април ЕРП-тата показват пред него предложенията си за цената на електрическата енергия, а регулаторът се изрича до 1 юли, въпреки че решението му не е дефинитивно. Всеки един от участниците по веригата подава заявление какво чака, като тя се контролира от едно много строго законодателство, добави той.
 Къде и с какъв брой се възнамерява да нарастнат токът и парното? Къде и с какъв брой се възнамерява да нарастнат токът и парното?
Доставчиците на ток желаеха нарастване на цените за бита от сред 8 и 20%. Това стана ясно от известие на Комисията за енергийно и водно контролиране....

ЧЕЗ е поискала нарастване на нощната сила, тъй като имат сериозна загуба, изясни Галина Александрова. Те купуват сила от Националната електрическа компания на по-висока цена, в сравнение с я продават на нощна цена, добави тя.
Галина Александрова: Ключовата дума в енергетиката е баланс. Тази нервност, която всяка година се ражда към поръчките за цените на електрическата енергия, е непотребна, политическа подбудена и не е в интерес на никого.
Стимулира се потреблението на нощна сила, поради което салдото се нарушава и ЕРП-тата желаят нарастване на цената ѝ, добави проф. Тасев.
проф. Атанас Тасев: Работи се с прогнози. Когато прогнозата е занижена, се прави отплата в идващия интервал и назад - когато е повишена, се понижава в идващия интервал.
Галина Александрова посочи, че се предлага намаляване на цената на нощната цена за бизнеса, което внася баланс. Задълженията към обществото покриват енерегията, добита от ВЕИ, изясни Александрова, както и от Американските централи. Преференциалната енергетика коства на данъкоплатеца към 2,3 милиарда годишно, съобщи проф. Тасев.

И двамата се сплотиха към мнението, че отоплението с ток е погрешно, само че страната би трябвало да обезпечи негова опция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР