В студиото на Още от деня“ Богомил Манчев заяви, че

...
В студиото на Още от деня“ Богомил Манчев заяви, че
Коментари Харесай

Богомил Манчев в Още от деня“: Атомната електроцентрала е дългосрочно решение

В студиото на „ Още от деня “ Богомил Манчев съобщи, че построяването на нуклеарни мощности за произвеждането на ток е дълготрайно решение за енергийния пазар в България, до момента в който така наречен „ зелени централи “ са краткотрайно решение и не са рентабилни. Той добави, че Европейската комисия изисква от България да понижи нездравословните си излъчвания от топлоелектроцентралите, а в случай че не извърши условията, страната ни ще грозят санкции.

Има тактика на Европейската общественост. Миналата година бяха признати ниски равнища на емиси, които би трябвало да излъчват огромните енергийни уредби, съобщи в студиото на „ Още от деня “ Богомил Манчев. Те излъчват въглероден диоксид, живак и азотни оксиди, подсети той.
Богомил Манчев: Ако не успееш да си купиш всичките квоти, сега по нашето законодателство ще те глобят със 100 евро на емисия. Ако си ги купиш от борса, която продава „ Заместител зелена емисия “, сега те са сред 7,5-8 евро на звук. Това се начислява върху цената за мегаватчас.
За да се създаде един мегаватчас сила в Топлоелектрическа централа Марица-изток, сега отделяме сред 1,2-1,4 тона въглероден двуокис на всеки придобит мегаватчас, а при санкция цената на мегаватчас ще се усили доста, добави той.
Богомил Манчев: Като енергетика ще рухнем, по тази причина България желае дребна пролонгация да може да показа свои стратегии по какъв начин да доближи нови равнища на излъчвания, въведени от Европейска комисия предходната година. Това би трябвало да се случи до 2022 година С Парижкото съглашение светът се съгласява изобщо да отстрани въглеродната енергетика.
Това би означавало да се мине на нуклеарна или слънчева сила, а най-бързо в тази посока се развива Китай, съобщи Манчев.
 В В "Още от деня ": Докладът на Българска академия на науките за АЕЦ "Белене " - разнопосочни сигнали
Гости по тематиката бяха проф. Александър Тасев от Института за стопански проучвания към Българската академия на науките, както и някогашния стопански...

Дори при актуалните цени АЕЦ „ Белене “ би произвела един милиард мегаватчаса за експоатационния си интервал от 60 години, добави той. Това значи, че инвестицята би се върнала.
Богомил Манчев: Когато е планиран планът „ Белене “, постоянно е бил пресмятан да работи на свободен пазар, а не с насилствени цени за пазаруване.
Разбира се, при оскъпяване на плана има опасности, съобщи Манчев. Т.нар. зелена сила към момента не е благонадежден източник на сила и работят с нисъс коефициент на потребна активност. В България те могат да да работят на цялостна мощ 1500 часа в година от 8760 часа общо. Соларните централи създават пет пъти по-скъп ток.

Единствената взаимозависимост по въпроса с „ Белене “ е въпросът за източника на производител на гориво, съобщи Манчев. По думите му това е допустимо. 95% от инженерните услугжи по централата ще се вършат от България, тъй че и тук по думите му няма взаимозависимост от Русия.
Богомил Манчев: Трябва да се създаде деликатно енергийната ни система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР