В студиото на Денят започва“ кметът на Кърджали Хасан Азис

...
В студиото на Денят започва“ кметът на Кърджали Хасан Азис
Коментари Харесай

Кметове: Електронните услуги ще подобрят администрацията в страната

В студиото на „ Денят стартира “ кметът на Кърджали Хасан Азис и кметът на Стара Загора Живко Тодоров се сплотиха към мнението, че административните услуги по дребните обитаеми места ще се подобрят с въвеждането на електронна администрация. И двамата признаха, че първи стъпки в тази посока на направени, само че следва към момента дълъг път пред въвеждането на електронна администрация.

Кметът на Кърджали Хасан Азис напомни, че преди 12 години в общината е оповестено първото електронно село - Байново, само че призна, че няма изключително огромно развиване в тази посока до ден-днешен. Той акцентира, че въвеждането на електронни услуги няма да реши всички проблеми.
Хасан Азис, кмет на Кърджали: Въвеждането на електронни услуги не е панацея. Електронните услуги би трябвало да се вкарат сред самите администрации - локално, районно и национално равнище. Те би трябвало да изградят софтуерната инфраструктура. След това можем да минем на втори стадий, в който жителите да се възползват.
Хасан Азис означи, че във връзка с електронната администрация са сложени две цели - до 2018 година всички административни структури да обменят документите между тях електронно, а до 2022 година жителите да имат достъп до електронни услуги.

 Какви административни проблеми имат в дребните обитаеми места? Какви административни проблеми имат в дребните обитаеми места?
В дребните обитаеми места се сблъскват с административни проблеми от всевъзможен темперамент. Екипите ни в Кюстендил и Велико Търново ревизираха кои са основн...

Кметът на Стара Загора Жинко Тодоров съобщи, че електронните услуги не са публикувани в голям брой обитаеми места освен поради ограничавания достъп, само че и тъй като самите консуматори не са дейни във връзка с електронните услуги. Той означи, че казусът с това да се постанова жителите на дребните обитаеми места да пътуват, с цел да вземат издадат нужните си документи, е отчасти решен някои общини.
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: В дребните обитаеми места е построена система, където жителите да подадат заявление и по-късно да получат документа си. Самите електронни услуги там не са публикувани, тъй като самите консуматори не са толкоз дейни във връзка с електронните услуги. Най-важното е да се обезпечи съгласуваност сред администрациите.
За да има съгласуваност сред институциите в обособените общини, би трябвало да се обезпечи осведомителна инфраструктура, означи Хасан Азис. Според него електронните услуги би трябвало да се вкарат сред самите администрации - на локално, районно и национално равнище.
Хасан Азис, кмет на Кърджали: От 265 общивни в 64 дават опция да получите административни услуги за други общини, само че с цел да стане с всички, общините би трябвало да са свързани и да има осведомителна инфраструктура сред администрациите. Трябва да се обезпечи и осведомителна сигурност. Административната власт би трябвало да помогне на локалната и посредством средства, и посредством човешки запас.  Общините желаят финансиране за електронно ръководство Общините желаят финансиране за електронно ръководство
Ускорено въвеждане на електронното ръководство и понижаване на административната и финансова тежест за жителите и бизнеса е един от акцентите в подпи...

Живко Тодоров акцентира, че друга стъпка към подобряването на електронната система е да се синхронизира софтуерът, който се употребява в обособените общински адмнистрации, тъй като сега те употребяват друг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР