В студените дни разчитаме на съзнанието на гражданите да се

...
В студените дни разчитаме на съзнанието на гражданите да се
Коментари Харесай

Създават зони с ниски емисии - при замърсен въздух ще влизат само автомобили с висок екологичен клас

" В студените дни разчитаме на съзнанието на жителите да се причислят към нашите старания - вместо персоналните коли да употребяваме градски превоз. Градският ни превоз е към този момент с над 90% заменен парк, с висок брой електроавтомобили, с 52 километра метро “. Това сподели ръководителят на Комисията по екология в Столичната община Лорита Радева в предаването „ Преди всички “, оповестява БНР.

Снижава се диапазонът за въвеждане на мярката зелен билет, която провокира огромен интерес, посочи Радева. Това значи, че тази мярка ще се вкарва по-често. Столичният общински съвет ще реши през днешния ден дали мярката „ Зелен билет “ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма от две станции, а не както до момента - на 200 мигрограма.

Осредняването към този момент ще се прави от 16 часа на предходния ден до 16 часа на деня, предшестващ въвеждането на зеления билет, разясни Лорита Радева. Така Центърът за градска подвижност ще разполага с 8 часа от 16 до 0 часа да провежда безплатното паркиране в системите на буферните паркинги. „ А хората да знаят, че на идващия ден, излизайки, ще се возят със зелен билет или ще могат да употребяват буферните паркинги. “

Финансирането да се насочи не толкоз към превоза, колкото към битовото отопление, предлагат от „ Грийнпийс “ – България като мярка за справяне с казуса замърсен въздух. Аргументът: превозът има по-малък дял като принос към замърсяването от битовото отопление.

Координаторът на акции „ Грийнпийс “ у нас Меглена Антонова акцентира, че програмата за подмяна на уредите за отопление би трябвало да се надгради и да има опция за потребление на източници без горене. За момента няма по-иновативни оферти за отопление, уточни тя. От екоорганизацията приканват да се търсят по-иновативни технологии от изгарянето на боклуци да вземем за пример.

Още от 2012 година се обновяват постройките общинска благосъстоятелност и там горивните съоръжения се подменят с по-екологични, изясни Лорита Радева. В момента се извършва план за реновиране на 26 здания на учебни заведения и детски градини и там ще бъдат инсталирани слънчеви панели.

Освен изгорелите газове, замърсяването от превоза идва и от ресуспендираната прахуляк от придвижването и калните точки – паркиране в затревени площи и строителство, добави Радева.

Работна група ще предложи основаването зони с ниски излъчвания от транспортно замърсяване. Това касае колите, които са с по-нисък екологичен клас.

„ И в избрани дни, когато равнищата на замърсяване на въздуха са високи, нашата упоритост е да създадем зони, в които навлизането да е лимитирано единствено за коли с висок екологичен клас и ниско замърсяване от своето напредване “, означи ръководителят на екокомисията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР