В стремежа си да стане най-доминиращата социална мрежа, Facebook е

...
В стремежа си да стане най-доминиращата социална мрежа, Facebook е
Коментари Харесай

Facebook е дала данни на потребителите си на 60 производители на смартфони

В устрема си да стане най-доминиращата обществена мрежа, Фейсбук е сключила съглашения, позволяващи на производители на мобилни телефони и други устройства да получат достъп до голямо количество персонални данни на потребителите ѝ, оповестява " Ню Йорк таймс ".

През последните 10 години Фейсбук е сключила съглашения за даване на данни с не по-малко от 60 компании, в това число Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft и Samsung, разкрива изданието, базирайки се на неназован представител на Фейсбук. Процесът е почнал още преди приложенията на Фейсбук да станат необятно застъпени на мобилните телефони.

Сделките са разрешили на Фейсбук да разшири обсега на въздействието си, а на производителите на устройства – да оферират на клиентите си известни функционалности в обществената мрежа като бутоните за изпращане на известия и за харесване ( " like " ) и други

Тези партньорства обаче, за чиито мащаби по-рано не е било съобщавано, ускоряват безпокойството по повод отбраната на персоналните данни в сходство с разрешителното от Федералната комисия по търговия от 2011 година

Производителите на мобилни устройства са получавали информация за потребителите, в това число такава, която те не са желали да споделят, а също и данни за техни другари.

Фейсбук: Правилата не са били нарушавани

От компанията декларират, че споразуменията с производителите на смарт телефони подхождат както на разпоредбите на Фейсбук, по този начин и на условията на Федералната комисия по търговия на Съединени американски щати.

Освен това от компанията твърдят, че за всичките 10 години не е имало нито един случай на някакви злоупотреби с получените данни. По-голямата част от споразуменията не престават да работят, само че през април 2018 година Фейсбук стартира да ги разтрогва, написа " Ню Йорк таймс ".

Бивши чиновници са озадачени от снемането на рестриктивните мерки

Няколко някогашни програмисти и специалисти по сигурността във Фейсбук са дали изявленията пред изданието, изказвайки учудването си от това, че рестриктивните мерки за даване на данни на потребителите са били снети.

" Това е все едно да сложиш заключващи устройства на вратата и да схванеш, че ключарят е дал ключове от тях на всичките свои другари, които могат да влязат и да тършуват из движимостите ви без позволение ", споделя Ашкан Солтани, някогашен основен инженер във Федералната комисия по търговия.

В последните месеци Фейсбук се оказа в центъра на скандал към приключване на персонални данни на потребителите му. През април създателят и шеф на компанията Марк Зукърбърг отговаряше в продължение на 10 часа на въпроси в Конгреса на Съединени американски щати, а в края на май бе изслушван от ръководители на фракции в Европейския парламент.

През март английската консултантска компания " Кеймбридж Аналитика " се оказа в епицентъра на световен скандал за корист с персонална информация. Това стана, откакто обществената мрежа Фейсбук призна, че по непозволен метод е споделила с " Кеймбридж Аналитика " персонални данни на милиони консуматори.

Консултантската компания от своя страна била употребила данните през 2016 година в интерес на акцията за излизане на Англия от Европейски Съюз, както и на предизборната акция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Създадена през 2013 година, " Кеймбридж аналитика " се занимава със събиране и разбор на персонални данни на консуматори, оценявайки техните желания за създаване на ефикасни политически и търговски реклами.

За събирането на данните във Facebook е било употребено приложението thisisyourdigitallife – нещо като тест за установяване на вида персона, създадено от Александър Коган от Кеймбриджкия университет.

От Facebook да разрешили на Коган да организира теста в обществената мрежа единствено заради това, че резултатите ще се употребяват за научни проучвания. В теста са взели участие към 300 хиляди индивида, само че след това Коган получава и данните от профилите на техните другари във Facebook, като всички те са предадени на " Кеймбридж аналитика ".

Обширната информация, съдържаща се в профилите – ползи, увлечения, политически възгледи, посещавани места и прочие - разрешават да се сътвори портрет на средностатистическия гласоподавател и отчитайки наличните данни, да му се предложи ефикасна реклама или да се повлияе на мнението му при избор на политически претендент.

Макар че компанията е работила с предизборния щаб на Доналд Тръмп, тя твърди, че не е употребила получените данни от консуматори на Facebook по време на президентската акция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР