В стремежа си да постигнат енергийна независимост и да се

...
В стремежа си да постигнат енергийна независимост и да се
Коментари Харесай

Първият в света изкуствен енергиен остров ще бъде построен през 2026 година

В устрема си да реализират енергийна самостоятелност и да се откажат от изкопаемите горива, страните от Европейски Съюз си сложиха за цел до 2050 година да обезпечат 300 GW офшорна вятърна сила. Белгийският план „ Остров принцеса Елизабет “ ще свърже вятърните паркове в Северно море с континента и ще се трансформира в нов разпределителен възел в енергийната мрежа, която ще се простира до прилежащите страни – Обединеното кралство и Дания.

Белгийската енергийна компания Elia е получила позволение от управляващите за построяването на неестествен остров. То е годно за две години – от март 2024 година до август 2026 година Проектът „ Островът на принцеса Елизабет “ е част от по-широката зона „ Принцеса Елизабет “ – предстоящ офшорен вятърен парк в Северно море, на към 45 км от белгийския бряг.

Първият в света неестествен остров за запазване на сила ще получава силата от вятърните генератори посредством подводен кабел, ще я преобразува във високоволтова електрическа енергия и ще я изпраща до континенталната част на страната, Белгия и други европейски страни.

Външният периметър на бъдещия остров ще бъде построен от бетонни структури на океанското дъно. Вътрешната част ще бъде запълнена с пясък, върху който ще бъде построена цялата инфраструктура. Висока стена ще пази острова от вятъра, дъжда и вълните. След като основите на острова са подготвени, Elia ще стартира построяването на малко пристанище и площадка за хеликоптери, а по-късно ще пристигна ред на най-важното – електрическата инфраструктура, в това число подстанциите за изменчив ток.

Очаква се през 2030 година островът да бъде напълно обвързван с всички околни вятърни паркове

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР