В стремежа си да бъдем щастливи, често заменяме храната с

...
В стремежа си да бъдем щастливи, често заменяме храната с
Коментари Харесай

Д-р Весела Михнева: Затлъстяването е болест на мозъка

В устрема си да бъдем щастливи, постоянно заменяме храната с друга взаимозависимост
813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 милиарда през 2035 година Почти 60% от възрастните в Европейски Съюз и едно от всеки три деца в учебна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като главен рисков фактор за рак през идващите десетилетия.

На 4 март се означи Световен ден за битка със затлъстяването. За рисковите фактори, затрудненията и предварителната защита беседваме с подполк. доктор Весела Михнева. Тя управлява Метаболитното поделение в клиника ендокринология на ВМА. Завършва " Медицина " в Медицинския университет в София и " Военно образование " в НВУ " Васил Левски " във Велико Търново. Член е на Балканския военномедицински комитет, на Европейската асоциация по проучване на диабет (EASD) и Американската диабетна асоциация (ADA).


фотография: доктор Весела Михнева, персонален списък
- Д-р Михнева, бих желала да стартираме диалога с откъс на римския стоик Мусоний. Той споделя " удоволствието, обвързвано с храната, е най-трудното за преборване от всички удоволствия, с които се постанова да се борим ". Така ли е?

- Това е тъкмо по този начин. Хората се усещат по-щастливи, когато употребяват избран вид храни. Окото е " алчно " и хубавата храна незабавно " подтиква " да бъде опитана. Желанието да се употребява храна с високо наличие на захари, която за жалост е и по-калорична е заложен в нашето ДНК. Съществуват специфични системи в мозъка, които управляват приема на храна, а храните, които имат високо наличие на наситени мазнини и захари, водят до това тези характерни системи да се подтикват и да изпитваме наслаждение от приема на такава калорична храна. Затова затлъстяването може да бъде несъмнено и като " болест на мозъка ", която се отразява на цялото метаболитно здраве на индивида. Доказано е също по този начин, че постоянно заменяме едно наслаждение с друго, по тази причина когато се ограничи приема на избрани храни, хората могат да се усеща по-нещастни и може да се стигне до други зависимости.

- Затова ли се споделя, че затлъстяването е болест на мозъка?

- Категорично. От години приказваме за голям брой хормони, които водят до регулация на апетита и това е залегнало в основата на новите модерни трендове в промяна на наднорменото тегло и затлъстяването. Мастната тъкан се явява хормонален орган и по тази причина, когато бързо се отслабва в резултат на апетит, мастната тъкан има " памет " и след прекъсването на диетичния режим имаме ново повишаване на телесно тегло. Именно поради това е значим уравновесен метод на живот и режим на хранене, а не изпадането в крайни диетичните режими.

- Близо 62% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. Това е извънредно стряскаща статистика. Живеем в време на свръхконсумация, на свръхизбор, на всеки ъгъл се предлага храна. На доста места е некачествена.Това ли е главната причина?

- Особено в развитите страни се следи презадоволеност с разнообразни високо калорични храни и питиета. Отделно високо калоричната храна, постоянно се явява " по-вкусна " - такива са пържените, панираните и сладките произведения, които " съблазняват " и окото на индивида.

Освен това, децата през днешния ден постоянно заседят пред компютрите и хапват главно чипсове и фаст фууд. Хората в офиса нямат време да се хранят и одобряват бърза, нездравословна и калорична храна. Презадоволеността от високо калорична храна на нашия континент повишата риска от затлъстяване и сърдечно - съдови болести.

- Защо има деца с наднормено тегло? Наследствеността, гените - на тях ли би трябвало да хвърляме виновността. Все повече към този момент се приказва за епигенетика- въздействието на външните фактори и методът ни на живот върху здравето?

- Ние сме на едно от челните места в света по и затлъстяване при децата. Тези проблеми стартират още в ранна детска възраст и към този момент имаме 10-12 годишни деца с диабет вид 2, който до скоро се приемаше за диабетът на напредналата възраст и е в резултат на инсулинова устойчивост и наднормено тегло. Разбира се, че и гените и фамилна обремененост има значение, когато приказваме за затлъстяване, само че обездвижването и неналичието на спор при децата, консумирането на високо калорична храна и фаст фууд, комбинирано с неналичието на пресни зеленчуци и плодове в диетичния режим, са главните фактори за развиването на наднормено тегло и затлъстяване.

- Не всеки човек може и желае да е деен състезател. Какво значи да си физически деен, с цел да избегнеш рисковете от заболяванията, които води заседналия метод на живот?

- Залитането в крайности в никакъв случай не е целесъобразно. Един фамилен, работещ човек мъчно би отделил няколко часа за фитнес. Все отново е нужна най-малко умерена физическа интензивност, съобразена с възрастта. Препоръките са за най-малко 8 000 -10 000 крачки дневно и два-три пъти седмично спортна интензивност с дълготрайност най-малко от 30 мин, като плуване, йога, гимнастика, фитнес.

Редукцията на тежестта би трябвало да бъде обвързвана и с двигателна интензивност, която от своя страна води да стягане на мускулатурата, а резултатът е крепко и естетически добре изглеждащо тяло.

- Докато се борим с килограмите посредством вярно хранене и спорт, обаче се оказва, че би трябвало да се оправяме и с други нездравословни привички - алкохол и цигари. Може ли да се каже, че точно те ни саботират в допълнение по пътя към здравословното тегло и здравословния метод на живот като цяло?

- Алкохолът е нездравословен табиет, който изключително при битка с наднормено тегло би трябвало да се понижи до най-малко и да се заобикаля. Ние го одобряваме под формата на течност и даже не можем да си представим какъв брой доста калории съдържа той. Алкохолът е отровен и изключително нездравословен при хора със захарен диабет. При стрес и напрежение би трябвало да опитаме да потърсим различен отдушник, като спорта и разходките са прелестен сурогат.

Колкото до цигарите, хората постоянно ги възприемат като модулатор на телесното тегло, само че те също съставляват психическа взаимозависимост.

Пълният отвод е най-хубавият вид - и от алкохола, и от цигарите. При върлите пушачи, които не могат да откажат цигарите, по-добрият вид е да преминат на по-малко нездравословна бездимна опция. Заради дима и горенето, цигарите съдържат доста катрани и нездравословни субстанции, по тази причина съветваме пациентите да ги откажат изцяло или най-малко да ги заменят с артикули без горене - като устройства за нагряване на тютюн. Когато няма периодично повтаряне и двойно ползване и на цигари и бездимни други възможности, се отстраняват катраните и множеството нездравословни субстанции в цигарения пушек, които имат неподходящите последствия и за сърдечно-съдовата система, метаболизма, други ракови и пулмологични болести.

- Това ли е в действителност разковничето - понижаване на вредата от рисковите фактори дълготрайно? В последна сметка не инцидентно споделяме " Прекаленият светец и богу не е мил ".

- Всичко е въпрос на усещания на мозъка. Както зависимостите, по този начин и наднорменото тегло и затлъстяването се оказват проблем в мозъка на всеки човек. Имаме и генетична предразположеност към зависимостите, само че по-важно е това, което зависи от нас - да променим метода си на живот и да възприемем метод за понижаване на вредата. Това значи да изключим изцяло някой нездравословни храни, а други да сменяем с по-малко нездравословни. Спирането на тютюнопушенето рядко става от един път, по тази причина в случай че не можем да го спрем изцяло, най-малко може да се премине към бездимна опция. Физическата интензивност е неизменима част от този развой и един от методите да се преборим с другите зависимости.

- Здравето е в наши ръце, по този начин ли?

- Здравето е композиция от генетични и обществени фактори. До огромна степен ние можем да моделираме метода си на живот, без значение от гените, които имаме.

Важно е да вършим профилактика годишно. Много болести могат да се лекуват, когато са диагностицирани в ранен стадий. Затлъстяването не би трябвало да се приема просто като изящен проблем, а като заболяване, което може да се лекува и дружно с това да се избегнат рисковете от развиването на други заболявания, свързани с него като диабет, сърдечносъдови болести, метаболитни нарушавания и други.

Добринка Христова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР