В стремеж да изтрием спомена за пандемията някак си забравихме

...
В стремеж да изтрием спомена за пандемията някак си забравихме
Коментари Харесай

Учени откриха нова роля на ваксината срещу туберкулоза

В блян да изтрием загатна за пандемията някак си забравихме и изследванията, които демонстрираха, че имунизацията против туберкулоза, известна като БЦЖ, се свързва с висока отбрана против смъртоносните форми на COVID-19. Такъв резултат беше открит за над 87 % от болните под 60 години и за 35 % от по-възрастните в бразилско изследване. И то е единствено едно от над 10, отчели позитивна връзка. Най-красноречивият образец е от разбор на пандемичната обстановка в 36 страни с друга политика към БЦЖ. Като цяло се открива " мощна връзка сред страните с по-ниски приходи, които изискват противотуберкулозни имунизации за деца, и по-слабото влияние на Коронавирус ”.

В обявата на Университета на Мисури преди няколко месеца се откроява сравнението сред граничещите една с друга Испания и Португалия. В Португалия, където имунизацията против туберкулоза е наложителна, Коронавирус жертвите са по-малко. Както и заболеваемостта, считат създателите. Теорията има и критици, само че и капацитет за разширени клинични изследвания върху способността на противотуберкулозната ваксина да " натяга ” базовия имунитет. Вероятно по този начин в друга степен може да се контролират реакциите на организма при среща с патогени, написа вестник " 24 часа ".

Положителните резултати досега насърчиха вирусолози и епидемиолози за по-широки проучвания върху капацитета за отбрана от вирусни инфекции. Вече има първа добра вест изключително за България, в която сме " най-ваксинираният народ ” против туберкулоза по оценка на епидемиолози. Учени от канадския Изследователски институт към университета " Макгил ” откриха изненадваща добавена стойност на БЦЖ. Проучването е оповестено в сп. Nature Immunology и разкрива незнаен до момента механизъм, който разгръща отбраната на противотуберкулозната ваксина и против вируса на грип А - най-разпространеният грипен вид.

Защитата против грип е сработвала до 14 - 21 дни след БЦЖ имунизиране и е траяла към 3 месеца. Такива хипотези са изказвани постоянно през последните 60 години, феноменът е следен и в практиката, само че механизмът зад него е оставал значително необоснован. Сега учените откриват, че Т-клетките на имунната памет лимитират ранната вирусна зараза по антиген-независим метод посредством мощно произвеждане на избран интерферон. Като последваща стъпка това покачва дълготрайната антимикробна интензивност в алвеолите - най-малките структури в белите дробове.

Казано най-общо, имунните взаимоотношения " упражняват ” белите дробове за бързо противопоставяне на инфекциозни сътрудници от околната среда. Това евентуално става посредством следено произвеждане на цитокини, посредством които БЦЖ провокацията усилва готовността на дихателната система за вирусна зараза. Данни от изследвания през последните 60 години демонстрират, че имунизацията защищава от разнообразни следващи инфекции, в това число вирусни, бактериални и гъбични. Наблюдавано е даже прекачване на имунитет от майка на новородено дете, само че това изисква потвърждаване в последващи проучвания, признавата учените.

Днес БЦЖ е най-широко прилаганата ваксина в международен мащаб с повече от 4 милиарда приложени дози и с към 120 милиона имунизации годишно посредством Разширената стратегия за имунизация на СЗО.

Причинителят на туберкулозата mycobacterium tuberculosis е водеща причина за болести и гибел при хора в разрастващите се страни. След десетилетия на непрекъснат спад случаите на туберкулоза се усилват и в индустриалните страни основно измежду изключително уязвими групи. Случаите на зачестила лекарствена безмилостност (резистентност) на бактерията в допълнение усложнява обстановката.

Човешката туберкулоза съществува от хиляди години и се среща във всички страни. Изчислено е от специалисти на СЗО, че към една трета от настоящето международно население е инфектирано безсимптомно с бацила, като 5-10% ще развият клинично заболяване през живота си.

Ваксината е основана пред повече от 100 години и е една от най-широко прилаганите - при над 80% от новородените и кърмачетата в страните, където е част от националната стратегия за имунизация. У нас е дейна предварителна защита от 1951 година, дълги години с рекордни 4 приема.

България е един от водещите международни производители на имунизацията и в първата тройка в Европа. Стартът е още през 1949 година, а през днешния ден БулБио изнася БЦЖ в близо 140 страни.

Въпреки че имунизациите нормално се създават и ползват против едно заболяване посредством антиген-специфично различаване, са известни безапелационни доказателства, че някои могат да повлияят на чувствителността към по-широк набор от болести. В науката е известно като неспецифични резултати на имунизациите. Ваксината против туберкулоза е един от най-широко изследваните случаи на неспецифични отбрани.

Поставянето на БЦЖ има по-широко влияние от директната отбрана от туберкулоза и това е от дълго време известно. Неонатолози настояват, че следят при имунизираните деца до 1 година по-леко протичане и на други бактериални и вирусни инфекции.

Проучвания са потвърдили, че БЦЖ има резултат против някои нетуберкулозни микобактерии като да вземем за пример причинителя на проказата, на язвите на Бурули (причиняващи големи, дълбоки и постоянно инвалидизиращи рани по ръцете и краката) и някои злокачествени туморни формирания.

Има изследвания съгласно които имунизацията може да способства за базово активиране на имунната система като част от лекуването при ранните I и II етап на рак на пикочния мехур. Обикновено се инжектира непосредствено в пикочния мехур след интервенция, с цел да се предотврати растежа или връщането на раковите кафези там. БЦЖ се изпитва за евентуален резултат при терапиите за карцином на дебелото черво без разсейки. Механизмът на деяние на имунизацията при рак е към момента неразбираем, само че се счита, че тя провокира местен имунен отговор, който оказва помощ в битката с туморите.

Проучванията за необятно приложение на БЦЖ не стопират, в противен случай, получиха нов подтик по време на пандемията след наблюдения, че някои имунизирани хора са по-защитени и против новия ковид.

Според проучвания от ранна фаза на Масачузетския университет имунизацията може да бъде обещаваща даже за лекуване на автоимунни болести като диабет вид 1.

Отделно огромен брой епидемиологични изследвания в разнообразни страни са разкрили връзка сред имунизацията и по-ниската обща смъртност. Ефектът на намаление на съдбовните случаи е следен още в първите няколко дни след имунизацията.

Все отново главното прицелване е в туберкулозата. Целта за понижаване на заболеваемостта и смъртността от нея надлежно с 90-95% до 2030 година, както желае СЗО, зависи доста от надграждането на имунизациите. Днес са в развой на разработка нови претендент туберкулозни ваксини, най-малко 10 от тях са на равнище клинични изпитвания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР