В страните с висок процент ваксинирани дори при лека вълна

...
В страните с висок процент ваксинирани дори при лека вълна
Коментари Харесай

До Коледа смъртните случаи от COVD в България може да станат 700, прогнозира епидемиолог |

" В страните с висок % имунизирани даже при лека вълна не умират хора. До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. "

Тази прогноза направи епидемиологът доктор Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон по Нова телевизия.

„ От 1 месец насам имаме стръмно повишаване на инфектираните. Преди година по същото време имаше същото внезапно повишаване. Тогава през ноември стартира повишаване на смъртните случаи и до Коледа те станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на инфектирани – към 200 дневно и към 17 умряли. А преди към месец бяхме над 2000 инфектирани и повече от 100 смъртни случая дневно. Ако те станат 7 пъти повече дневно до Коледа, разбирате какво се случва ”, разяснява доктор Марков.

По думите му това е сюжет при липса на надзор или при занижен подобен . „ Надявам се, че управляващите ще вземат ограничения ”, съобщи доктор Марков. Той обаче не сподели по кое време ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространяването на ковид сега е толкоз огромно, че може да бъде натрапен цялостен локдаун на всички, а след преодоляването на вълната, той да остане единствено за хората без зелен документ.

Голямата разлика сред България и западните държави е в степента на имунизираните, разяснява експертът. По думите му в страните с висок % ваксинирани, даже да има лека вълна, не умират хора.

„ Тази болест протича с доста типични признаци. Изключително значими са първите 7 дни . В тях се развиват затрудненията ”, изясни пулмологът доктор Петър Чипев. И добави, че точно в този интервал пациентът има потребност от доктор, който да го прегледа и успокои.

„ Според мен това е отговорът на въпроса за какво са претъпкани лечебните заведения. Очевидно не водим войната вярно ”, съобщи доктор Чипев.

Доц. Христо Хинков удостовери, че има заплаха да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи дневно .

" Смъртността е мултифакторна, не се дължи единствено на COVID-19. Това е огромен проблем на нашата здравна система ”, изясни доцент Хинков.

Д-р Петър Марков пък сподели, че в случай че зелен документ се издава още след слагане на първата доза от имунизациите, то краткосрочно може да се употребява и пробата за антитела. Все отново ученият сподели, че не би трябвало да се сертифицира човек с една доза, нито подобен с антитела.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР