В страните от бивша Югославия все още продължава да има

...
В страните от бивша Югославия все още продължава да има
Коментари Харесай

Западните Балкани са заринати с оръжие в частни ръце, сочи проучване

В страните от някогашна Югославия към момента продължава да има извънредно висока централизация на малокалибрено оръжие в ръцете на цивилни. Пет страни от региона попадат измежду водещите 20 в света по единици от такова оръжие на глава от популацията. Това са Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Косово.

Това демонстрира годишното изследване Small Arms Survey на едноименния самостоятелен план, основан в Женева. Сътрудниците му се пробват да дефинират почти какъв брой огнестрелно оръжие - законно и нелегално - има в популацията отвън структури като полицията, армията или националната армия.

Според тях в прилежащите Сърбия и Македония, както и в доста близкото до българската граница Косово в края на 2017г. е имало в границите на 39 до 24 единици оръжие на 100 поданици. Само сръбското население е публично над 8.7 млн. души, което значи, че в страната има най-малко 3.4 млн. единици огнестрелно оръжие у популацията. Още към 8 млн. души живеят в останалите четири страни, а това прави общо милиони единици, които близо 20 години след края на войните в някогашна Югославия не престават да са в цивилното население.

За изследването в забележителна степен се употребява логаритъм, защото от 133 страни и територии с указател на цивилното оръжие едвам 28 популяризират и информация за това какво има в складовете на военните и с какъв брой са въоръжени правоохранителните органи. Аарън Карп, създател на отчета, споделя пред кореспонденти, че изследването на общо 230 страни и територии съдържа " прочут детайл на приблизителност ".

Но тази приблизителност стъпва и на социологически изследвания, данни за хванато оръжие, икономическо положение, законодателство или сходни културни особености, свързани с притежаването и разпространяването му.

Американците са единствено 4% от международното население, само че имат към 46% от огнестрелното малокалибрено оръжие, намиращо се в частни ръце. Това са близо 393.3 милиона единици или 120 на всеки 100 поданици на страната.

Заключението на специалистите е, че към края на 2017г. на планетата е имало над 1 милиард единици оръжие, от които 857 млн (85%) са в ръцете на частни лица. Увеличението на персоналното оръжие е с над 200 млн. по отношение на 2006г., когато бяха изчислени 650 млн. единици.

Но Карп разяснява, че трендовете са ясни и повдигат много въпроси. " Основната мощ, която движи нагоре притежаването на оръжие от жители, е американският пазар. Всяка година американците купуват към 14 милиона единици ново и вносно оръжие. "

" Въпросът е за какво ги купуват? Това е тематика за различен спор, само че на първо място, те купуват, най-вероятно тъй като оръжието е извънредно налично. "

След Съединени американски щати в класацията за безспорен брой единици малокалибрено оръжие следват Индия, Китай, Пакистан и Русия. Но подреждането по оръжие 100 души от популацията наподобява много по-различно. Американците отново са №1, само че следват Йемен (53), Черна гора и Сърбия (по 39), Канада (35), Германия (20) и Русия (12).

Руснаците имат 17.6 млн. единици револвери и пушки, което е и най-високият индикатор в Европа. Германия е с 15.8 млн. единици, само че в ръцете на много по-малобройно население.

Авторите на отчета показват, че не е елементарно да се дефинира какво се има тъкмо поради под термина малокалибрено " огнестрелно оръжие ". Причината е, че даже в Съединени американски щати обособени щати разрешават притежаването на оръжие, което е извънредно за военни цели, до момента в който в други то е неразрешено. По света има и места, където на цивилни е позволено да имат даже леки картечници.

Но като цяло се имат поради най-вече револвери, револвери, пушки, само че главният принцип е да е оръжие с дребен пълнител. Има разлики и във връзка с автоматизираното оръжие, с което през последните години бяха осъществени поредност кръвопролитни всеобщи убийства в Съединени американски щати. В Швейцария, да вземем за пример, военните от запаса държат оръжието си (т.нар. Sturmgewehre) у дома, само че единствено, в случай че е модифицирано само за полуавтоматична пукотевица. В Норвегия този режим е още по-строг - през март Народното събрание реши да забрани притежаването даже на полуавтоматично оръжие от частни лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР