В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда

...
В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда
Коментари Харесай

Американци тайно проучват злато в Странджа за над 50 млрд. лв.


В Странджа има находища от злато за над 50 милиарда лв., довери специалист пред " 168 часа ". Те се намират по поречията на реките Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач.

В последните месеци се следи и доста сериозен любителски интерес за рандеман на самородно злато. Паралелно с търсенето на съкровища от времената на Римската империя и Древна Тракия, към този момент има и професионални златотърсачи, които пресяват речния пясък.

Има и хора със специфична екипировка и техника за разкриване на сходна руда, както и на диамантени находища. Пикът през годината беше през септември, когато десетки професионални търсачи на скъпия метал се събраха на събор в Странджа.

Създадена е и специфична Асоциация на златотърсачите. Според нейните членове Странджа е една от най-богатите на скъпи метали планина, а река Велека има доста богата златоносна жилка.

В недрата на планината се крият големи количества злато, които били разграничени на няколко жили, споделят експертите. Част от тях не престават и на турска територия, други стигат до полите на Сакар планина. Според профисионалните търсачи Странджа остава едно от неразработените места за рандеман на злато, въпреки че тук скъпият метал се е добивал още от антични времена.

И в този момент подземен има огромни находища

Тези информации са обусловени и от историческа позиция. По времето на Древния Рим планината е била разкопана в десетки рудници, в които се е добивало злато.

" Тук е била една от огромните златни мини на империята - разяснява един от краеведите в Странджа Велко Велков, който е и известен реализатор на национални песни. - Мога да кажа, че цялата планина е разкопана от дълбоки тунели. В земята под Странджа има доста злато. Залежите са в дълбочина и изискват повече подготовка.

По течението на реките обаче също има залежи. Районът е бил извънредно значим за римската аристокрация и върхушка. Със златните отливки от тази планина са се отсичали цели излъчвания римски монети. Самото качество на метала също е доста високо и стига до 22 карата. По турско време тук също се е добивало злато.

Източник: " 168 часа "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР