"В страната вследствие на тези валежи, средните стойности са: в

...
"В страната вследствие на тези валежи, средните стойности са: в
Коментари Харесай

Потоп: 55 язовира преливат, цялата страна е наводнена, а днес...

"В страната в резултат на тези превалявания, междинните стойности са: в Ахтопол - 175 литра на кв. метър, в Бургас - 145 литра, в Райково - 121 литра, в Кърджали - 110.

За тези пет дни, от които имаме сериозна валежна конюнктура, ние надхвърлихме две двумесечни и тримесечни правила на превалявания в цялата страна ", сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски.

От тази заран има информация за два преливащи язовира в община Созопол. Към нощес е имало 55 преливащи язовира в цялата страна и следено изпускане на доста язовири.

"Цялата страна е доста съществено наводнена. И в този смисъл оборудванията поемат и там, където би трябвало, има следено изпускане. Контролирано изпускане има в Цанков камък, Дяково, община Дупница, в огромната каскада Арда, в язовир Кърджали, в Ивайловград Студен бунар.

Там, където размерите са огромни, естествено е да се изпускат количества такива, които да не дадат опция реките да получат една приливна вълна ", изясни ръководителят на Агенцията за метрологичен и механически контрол.

Припомняме: поради тежките метеорологични условия и превалявания в цялата страна, министър Борисов издаде предписание и към Държавната организация за метрологичен и механически контрол бе образуван спешен щаб, който да прави 24-часово наблюдаване към всички язовири.

Този щаб работи в цялата страна с районните дирекции на организацията и следи взаимно с другите служби положението на язовирите.

В страната има 6844 язовира, от тях 82% са благосъстоятелност на общините, към 788 са държавна благосъстоятелност и други, по-малък %, са частни, на аграрни кооперации. От всички тях 386 са благосъстоятелност на новосформираното държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовирите.

"Нашата основна дирекция в организацията е основана в края на 2015 и стартира да действа през 2016 година, ние имаме към този момент една 4-годишна история като надзорници на язовирите, която история е към този момент с доста съществени достижения. За тези 4 години ние сме основали у притежателите отговорност, че те са тези, които би трябвало да поставят грижи за язовирните уреди, сподели още Горновски.

По думите му към този миг са издадени над 1300 акта за административни нарушавания, над 1200 наказателни постановления. Има общини с над 20 акта.

Председателят на организацията не може да разяснява дали прекомерно не в точния момент е почнало изпускането на язовирите. Според него това е работа на Министерство на околната среда и водите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР