В страната с 22 хиляди ядрени глави някой ден съдбата

...
В страната с 22 хиляди ядрени глави някой ден съдбата
Коментари Харесай

Женя, ще те смажа като хлебарка: Путин бил бесен, че Пригожин не му вдига телефона, разказа Лукашенко

В страната с 22 хиляди нуклеарни глави някой ден ориста на целия свят може да бъде решена с едно изпуснато телефонно позвъняване. 

Беларуският водач Александър Лукашенко разкри удивителни детайлности за договарянията с разбунтувалия се началник на наемническата войска „ Вагнер “ на Евгений Пригожин.

Лукашенко разкри, че Владимир Путин е бил гневен, че Пригожин не отговоря на позвъняванията по време на въоръжената си случка.

Лукашенко предизвестил Пригожин, че ще бъде смачкан като хлебарка, в случай че опита да нападна Москва, както й че Кремъл в никакъв случай няма да удовлетвори настояването му да бъде отхвърлен съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на генералния щаб военачалник Валерий Герасимов, съобщи Телеграф.

Пригожин дойде в Беларус по силата на договорка, която постави завършек на неговия временен протест против съветската войска, заяви държавната осведомителна организация Белта, цитирайки Лукашенко.

Лукашенко описа в детайли за диалозите си с Путин и Пригожин в събота. Според беларуския президент Пригожин е бил твърдо решен дружно със своите бойци да се придвижи до Москва, само че бързо трансформира мнението си, откакто е осведомен от договарящите, че ще се сблъска със сериозен отговор.

„ Дълго време се пробвах да го убедя. И най-после споделих: „ Знаете ли, можете да вършиме каквото желаете, само че не се обиждайте. Нашата бригада е подготвена за прекачване в Москва “, разкри Лукашенко пред държавните медии.

Лукашенко обяснил на Пригожин, че даже в случай че счита протеста за митинг, резултатите от едно нахлуване могат да бъдат пагубни освен за Москва, само че и за прилежащите народи. Той разговарял с Путин по телефона още в 10 сутринта локално време, откакто силите на „ Вагнер “ превзеха военната база на южното ръководство на Ростов на Дон и оповестиха, че потеглят към столицата. Тогава Лукашенко схванал, че е взето „ сурово решение “ - Пригожин и бойците му да бъдат премахнати.

„ Препоръчах на Путин да не бърза. Да поговорим с Пригожин, с неговите командири “, посочи Лукашено, като акцентира че ръководителят на „ Вагнер “ отхвърлял позвъняванията на Путин и се наложи да бъдат основани три информационни канала с Ростов на Дон, с цел да вървят договарянията с разбунтувалите се бойци.

В рамките на един час след първия си диалог с Путин, Лукашенко съумял да се свърже с Пригожин, който незабавно вдигнал телефона и прозвучал вдъхновен от опцията да договаря. Разговорите в началото били пламенни, като първият половин час Пригожин не спирал да ругае.

След като обстановката се успокоила, Лукашенко съумял да контракти завършек на протеста, като предложил имунитет на Пригожин и бойците му. Евгений Пригожин приел да замине в заточение в Беларус.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР