В страната ни по последни данни има наложени запори на

...
В страната ни по последни данни има наложени запори на
Коментари Харесай

Върху колко пенсии в страната има наложени запори и до каква сума

В страната ни по последни данни има наложени запори на общо близо 5500 пенсии, оповестиха от Националния застрахователен институт (НОИ). Запорите поради неизплатени отговорности са наложени по искане на държавен или частен правосъден реализатор или обществен реализатор към Националната организация за приходите (НАП).

Въпросните пенсии с наложени запори (т.е. остатъкът след приспадане на сумата по запора) за януари ще бъдат изплатени след 11 януари 2023 година. Срокът е съгласуван с нуждата от софтуерно време за обработка на новите размери на удръжките от тези заплащания, след обнародваното в Държавен вестник на 3 януари разпореждане на Министерския съвет, с което е избран нов размер на минималната работна заплата за страната за 2023 година - 780 лв., прецизират от Национален осигурителен институт.

Размерите на удръжките от пенсиите, за които е възможно налагането на запори, се дефинират според от размера на минималната работна заплата за страната, която към този момент е 780 лв..

Съгласно настоящата нормативна уредба, насилственото осъществяване може да бъде ориентирано единствено върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се вършат удръжки от пенсиите под този размер, т.е. след удръжката, сумата за погашение от пенсията не би трябвало да е по-малка от 780 лв.. Посочените ограничавания не се ползват за удръжки от пенсиите в осъществяване на отговорности за прехрана.

След направените преизчисления, преводите ще бъдат осъществени според от метода на погашение на всяка пенсия - с пенсионен запис (ако се изплаща посредством пощенска станция) или с спомагателен превод по персоналната платежна сметка на пенсионера, в случай че се изплаща посредством банка или различен снабдител на платежни услуги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР