В страната ни днес пристига експертна мисия от Главна дирекция

...
В страната ни днес пристига експертна мисия от Главна дирекция
Коментари Харесай

Експерти на Еврокомисията ще проверяват проблема с чумата по животни в България

В страната ни през днешния ден идва експертна задача от Главна дирекция " Здравеопазване и политика за потребителите " в Европейската комисия, оповестява БНР. Целта е на място да се откри дали ограниченията, подхванати от българските ветеринарни управляващи за ограничение на болестта от чума, подхождат на условията, разпоредени в европейското законодателство.

В момента икономическите ограничавания са наложени единствено за 6 села в две общини, в които има установени огнища на болестта, изясни шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев пред националното радио. " В случай, че осведомен да излизат и други огнища, както и при положение, че те не са съгласни, че сме задоволително прецизни в контрола - допустимо е да бъдат върнати глобите назад за областите Ямбол и Бургас ", сподели той.

До момента в Ямболско са евтаназирани близо 4 хиляди овце и кози поради чумата и се чака умъртвяването на останалите живи животни в огнищата на болестта да продължи.

Вчера от държавната осведомителна работа оповестиха, че по предписание на премиера Бойко Борисов действен щаб ще координира ограниченията против разпространяването на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и поддръжката, която се оказва на стопаните.

Оперативният щаб ще работи до преодоляване на обстановката. В състава на щаба влизат министрите на земеделието и на вътрешните работи, изпълнителният шеф на Агенцията по храните, ръководителят на ДАНС, шефовете на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Ямбол и представители на Главна дирекция " Гранична полиция ".

Министърът на земеделието Румен Порожанов удостовери през вчерашния ден, че има подготвеност през днешния ден или най-късно на следващия ден да стартира обезщетяването на фермерите за умъртвените животни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР