В страната на бирата Германия милионите почитатели на тази напитка

...
В страната на бирата Германия милионите почитатели на тази напитка
Коментари Харесай

Ще поскъпне любимата напитка на Германия


В " страната на бирата " Германия милионите фенове на тази напитка скоро ще би трябвало да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет следва сензитивно повишаване.

Цената на халба бира следва да се усили с 30-50 евроцента

За Германия постоянно се приказва като за " страната на бирата ". Но милионите фенове на тази напитка в страната скоро ще би трябвало да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет цените на бирата както в комерсиалната мрежа, по този начин и в заведенията, ще бъдат увеличени сензитивно, оповестиха три от най-големите пивоварни - " Радебергер ", " Кромбахер " и " Велтинс ".

Поне снабдяването е подсигурено

Говорител на " Велтинс " напомни, че през миналите три години единствено цените на електрическата енергия са се нараснали със 150 % и изясни, че това нарастване към този момент няма по какъв начин да се компенсира. От " Кромбахер " пък прибавиха, че последното нарастване на цените на бирата е било преди цели три години.
Редакцията предлага
Изпълнителният шеф на Германския съюз на пивоварите Холгер Айхеле също бие паника, че производителите са тежко наранени от недостига и оскъпяването на обособените съставки и първични материали. " По няколко индикатори разноските в сектора набъбнаха толкоз доста, че в случай че не през днешния ден, то на следващия ден неизбежо ще се отразят на цените ", сподели Айхеле.

Съюзът на пивоварите с възходяща паника следи ценовите скокове на избрани първични материали, най-много на пивоварния ечемик, добави той. " Тази година той нарастна с 50 % ", посочи Айхеле. От пивоварния ечемик се прави малц, а тази процедура изисква доста сила. " Колкото повече порастват цените на енергоносителите, толкоз повече нараства и малцът ", означи изпълнителният шеф. Все отново за феновете на бирата има и една добра вест: " Снабдяването най-малко е подсигурено ".

Под ударите на пандемията

Пивоварите настояват, че от началото на пандемията цените на бирата вървят надолу. Според тях търговците пускали бира на изкуствено понижени цени, с цел да примамят клиенти в магазините си в месеците на най-строги пандемични ограничавания. И сега постоянно можете да купите в магазина каса бира на промоция на цени от към 10 евро. А това значи, че повече от 20 години цената остава една и съща - във времената на немската марка каса качествена бира на промоция струваше 19,99 марки.

Освен всичко друго, по време на пандемията германците като че ли изгубиха интерес към бирата - потреблението спадна до нивата отпреди обединяването на Германия. През първата половина на тази година оборотът се сви с пет % и доближи историческото дъно от 3,3 милиарда литра, заяви Федералната статистическа работа. И това е напълно разумно: приходите на пивоварите от продажбите на бира в заведенията и на разнообразни всеобщи мероприятия понижиха внезапно. Единственият лъч светлина идва от растежа на продажбите на бутилирана бира в магазините, само че от този растеж печелят единствено няколко огромни пивоварни.

Все отново има и вяра

Специализираното издание " GetränkeNews " предвижда, че производителите ще се опитат да се договорят с бирариите и другите заведения цената на халба бира да се повиши с 30-50 евроцента. В комерсиалната мрежа цената на каса бира евентуално ще се качи с едно евро. Познавачите на пазара считат, че останалите пивовари ще последват образеца на трите огромни компании и също ще вдигнат цените. Опитът демонстрира, че когато огромните производители тръгнат нагоре с цените, дребните локални пивовари, в това число и производителите на местни бири като " Кьолш " или " Вайсбир ", в избран миг също подвигат цените. През пролетта на 2022-а година бирата ще нарастне в цялата Германия, безапелационни са специалистите.

Любителите на бирата въпреки всичко получават известна пролонгация. " Радебергер " ще стартира да подвига цените по заведенията през февруари, а в комерсиалната мрежа - чак през май. Продуктите на " Кромбахер " и " Велтинс " ще нарастнат през април.

Но вярата, че на фона на острата конкуренция в сектора някои пивовари могат въпреки всичко да запазят досегашните цени, не е угаснала дефинитивно. Наздраве!

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР