В страната липсват специалисти с придобита специалност, а целта на

...
В страната липсват специалисти с придобита специалност, а целта на
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Създаваме фонд, който ще финансира лекари от дефицитни специалности в слабо атрактивни региони

В страната липсват експерти с добита компетентност, а задачата на ограниченията, които взема Министерство на здравеопазването, е да се увеличи интереса и да има задоволително млади и новозавършили фрагменти. Това сподели в Севлиево заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, представен от Българска телеграфна агенция. Той взе участие в откриването на обновеното Инфекциозно поделение на общинската болница в града.

По думите на заместник-министъра, здравното министерство афишира места за специализация по държавна поръчка, след което се дефинират така наречен дефицитни специалности.

„ Ще се сътвори специфичен фонд, като вторичен разпоредник на средства от идната година, който да финансира практикуването на дефицитните специалности в едва атрактивни райони в страната “, разясни проф. Гетов.

По думите му дефицитните специалности са доста - инфекциозни заболявания, патология, детски заболявания, някои екзотични специалности с дребен брой специализанти.

Проф. Гетов изясни още, че до 15 август ще излезе описът със специалностите по държавна поръчка и по този начин младите лекари ще могат да изберат какво да специализират неотложно за сметка на страната.

Зам.-министърът засегна и тематиката за работните заплати в държавните лечебни заведения.

„ В Закона за бюджета на Здравната каса е посочено, че би трябвало да се доближат минималните прагове по груповия трудов контракт в лечебните заведения, с цел да имат контракт с касата. Това е гаранцията, че доктор ще взима 2000 лв., а здравна сестра 1500 лв. заплата “, сподели той.

На въпрос за гибелта на новородено в Луковит зам.-министърът отговори, че информация по случая ще бъди огласена от ИА „ Медицински контрол “ след инспекция.

Проф. Гетов посети и реновираното Инфекциозно поделение в МБАЛ " Д-р Стойчо Христов ". Ремонтът е осъществен по плана „ Укрепване потенциала на болничната мрежа за реакция при рецесии “ и е на стойност 263 768, 94 лв. по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.

Строителните и ремонтните действия са били подкрепени от Община Севлиево, както и от донори.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР