В страната има регистрирани 32 случая, в различни райони, на

...
В страната има регистрирани 32 случая, в различни райони, на
Коментари Харесай

Дърводобивът се спира в зона от 200 кв.км, където има болни глигани

В страната има регистрирани 32 случая, в разнообразни региони, на открити мъртви диви прасета - потвърдено от АЧС. Около всеки един подобен случай има избрана зона от 200 кв.км, в която всички действия в гората се не разрешават, и това е направено със заповедта на министъра от преди 2 седмици. В тези зони е неразрешен дърводобивът.
Това изясни пред БНР доцент Георги Костов - лесовъд и консултант на министъра на земеделието, с сектор " Гори ". По думите му, сега България съблюдава напълно разпоредбите, написани в Европейската пътна карта за битка с африканската чума по свинете (АЧС).

Той посочи, че регионалните епизоотични комисии могат да вземат решение за така наречен " неотложни " действия, само че дърводобивът не е наложителен в средата на лятото.

" Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и районните дирекции по горите. За страдание, това нещо не е стигнало до ушите на всички реализатори, изключително в общинските структури. Затова от през вчерашния ден текат инспекции по места, тъй като без осъществяването на тази заповед, ние сме пред заплаха от компрометиране на ограниченията ", добави доцент Костов.

" Няма давност за дърводобив в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. На другите места има не тотална възбрана, а в избрани региони - най-вече са възбраните в Северна България - в регионите на Русе, Монтана, Силистренско. Зоните са маркирани и в тях освен дърводобивът е неразрешен, неразрешено е влизането в тези региони, като се изключи лица, които правят претършуване за нови случаи на мъртви диви прасета, защото мъртвите животни са главен източник на болест ", изясни още лесовъдът.

По думите на специалиста в случаите на неотложна активност се работи при строги правила и инспекции при влизане и при излизане от зоните. За сигнали, в случай че някъде се прави нарушаване, могат да се подават на телефон 112.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР