В столиците в цяла Европа политиците до голяма степен празнуват

...
В столиците в цяла Европа политиците до голяма степен празнуват
Коментари Харесай

Politico: Украйна губи най-добрия си приятел, какво следва?

В столиците в цяла Европа политиците значително честват рухването на Борис Джонсън. В Киев не е по този начин, написа в разбор европейската редакция на американския вестник " Политико "

Докато от дълго време откритите протоколи диктуват, че близките държавни управления рядко разясняват, когато различен водач загуби властта, в разкъсваната от война Украйна президентът Володимир Зеленски незабавно наруши традицията да изрази дълбока горест във връзка идното овакантяване на Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство.

Зеленски, с който Джонсън има доста топла и ясна връзка след съветската инвазия в страната му преди пет месеца, сподели на сътрудника си от Обединеното кралство: " Нямаме подозрение, че поддръжката на Англия ще бъде непокътната, само че вашето персонално водачество и харизма я направиха специфична. "

Очевидното другарство сред двамата водачи спомогна за затвърждаването на репутацията на Обединеното кралство като един от най-яростните антагонисти на Русия през последните години - без значение от мнението измежду циниците, че Джонсън в това време е търсил разсейващи вести от замесването си в голям брой вътрешни кавги.

Тъй като Джонсън следва да се отдръпна от поста министър-председател на 6 септември, един въпрос остава в Киев - ще оцелее ли тясната връзка на Обединеното кралство с Украйна?

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, се съмнява, че всеки негов заместител може да подхожда на уговорката на Джонсън към идеята на Киев.

" Джонсън сложи друг стандарт на държание. Никой не може да размени това ", сподели Кулеба предходната седмица, наблягайки " химията " сред водачите на Обединеното кралство и Украйна, която съгласно него " евентуално няма да се появи " при някой различен министър председател.

Близки другари на Джонсън също се притесняват, че новият закостенял министър председател може да заеме по-мека позиция.

Един от най-дългогодишните политически съдружници на Джонсън сподели пред POLITICO, че напускането на премиера е " същински риск " за Украйна, добавяйки: " Голяма част от " Стара Европа " са много меки по този въпрос. И това ще проличи. Загуба е някой като него (да си тръгне). "

Външно единение

Въпреки това има дребен спор в английския политически набор по отношение на нуждата да се застане твърдо против Русия, което значи, че повечето наблюдаващи чакат необятна последователност от промяната на Джонсън.

" Най-близкото, по което Англия би трябвало да реализира народен консенсус сега, наподобява е поддръжката за Украйна ", сподели Джонатан Еял от RUSI, основан в Обединеното кралство защитителен мозъчен концерн. " А точно, че не би трябвало да се позволява съветската експанзия и Украйна би трябвало да получи цялата нужна помощ.

Надпреварата за правоприемник на Джонсън в този момент се стесни до двама кандидати - Лиз Тръс, външен министър и сегашен любимец, и Риши Сунак, някогашен финансов министър, чиято оставка форсира края на ръководството на Джонсън. Досега нито един от двамата не е декларирал промени в курса във връзка с Украйна.

Един народен представител от торите с опит в защитата сподели: " Това е нещо, с което даже (опозиционният водач на лейбъристите) Кийр Стармър би се справил добре. Никой няма съществени несъгласия по въпроса. "

Наистина, Украйна даде необичаен миг на единение в иначе острия ефирен дебат в праймтайма сред Сунак и Тръс в понеделник вечер.

Сунак сподели пред публика в студиото, че " групово всички като страна можем да се гордеем извънредно доста с приноса и водачеството, които Обединеното кралство сподели в опълчването на съветската експанзия - и това ще продължи, допускам, който и да стане министър-председател ".

И двамата претенденти могат да посочат водещите си функции на върха на държавното управление на Джонсън в предлагането на военна поддръжка на Украйна и използването на тежки наказания против Русия - макар че последните ограничения са ръководени от ведомството на Тръс, както тя е изтъквала неведнъж, откогато е претендент за водач.

Освен това, откакто остана на поста, до момента в който десетки сътрудници министри напуснаха, Тръс към този момент може да продължи да прави жестоко звучащи известия по време на акцията, до момента в който Сунак следи в профил.

" Просто му пука по-малко "

След като е прекарал министерската си кариера във фокусирани към вътрешната политика министерства, Сунак остава нещо като незнайна големина.

София Гастън, шеф на мозъчния концерн British Foreign Policy Group, предвижда, че неизбежно ще има " разнообразни " стилове на водачество по тематиката Украйна, с " значително цялостна последователност при Тръс, тъй като тя беше доста дейна в оформянето на настоящата политика на настоящето държавно управление. "

" Ние знаем доста по-малко за външнополитическите инстинкти на Риши, тъй като, за разлика от Тръс, той в никакъв случай не работил в областта на външната политика или отбранителната сфера ", добави Гастън. " Той е по-вероятно да даде приоритет на ангажираността както със съдружници, по този начин и със стратегически противници и ще упорства за съотношението цена/качество към нашите интернационалните вложения. "

" В медиите, следени от Москва, по-голямата част от отразяването на изборите за английски водач е отрупана с рецензии за Тръс като за най-крайния антируски надъхан политик ", сподели Еял.

Боб Сийли, народен представител от Консервативната партия и един от най-отявлените критици на Москва в Народното събрание, сподели: " Мисля, че Лиз схваща, че в света през 21 век ще видите борба за две разнообразни международни системи - сред отворените общества и неоавторитарните общества. "

Тръс приказва за тази борба на хрумвания в скорошно изявление за Atlantic, упреквайки Запада, че " не е изложил аргумента за независимост и народна власт ". Сийли предвижда, че ще бъде по-вероятно тя от двамата да заеме " твърда " позиция по отношение на антидемократичните непознати сили.

За тази цел съдружниците на Тръс - за които се допуска, че включват отиващия си министър председател - не са пропиляли шанса да хвърлят " малко тиня " върху нейния противник.

В мнения за Financial Times неназован министър, подкрепящ Джонсън, допусна - без доказателства - че Сунак ще заеме по-мека линия с съветския президент Владимир Путин, заради опасенията на някогашния финансов министър по отношение на икономическото влияние на войната.

" Мисля, че просто му пука по-малко ", сподели един някогашен консултант по външната политика на Даунинг Стрийт за Сунак. " (Външната политика) не е главната му мотивация. "

Но съдружниците на Сунак отхвърлят, че той би бил по-малко правилен другар на Киев, в сравнение с беше Джонсън.

Андрю Мичъл, някогашен министър на интернационалното развиване, сподели: " При Риши Министерството на финансите беше доста дейно в санкционирането на съветските поддръжници на Путин и мисля, че неговият интернационалистичен метод ще завоюва съдружници за политиката на Англия ", която е " да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем наукраинците пред лицето на този смъртоносен акт на експанзия.

Представител на акцията му настоя, че Сунак " е основател на най-строгите стопански наказания против Русия ".

Между редовете

Отвъд предсказуемото придвижване напред-назад на надпреварата за водачество, съществуват действителни и осезаеми разлики сред двамата претенденти.

Сунак даде обещание да резервира проекта на Джонсън за увеличение на разноските за защита до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт до края на десетилетието, до момента в който Тръс ще реалокира тази цел до 2026 година и по-късно ще се стреми да доближи 3 % до 2030 година

Може би това беше в съзнанието на членовете на Консервативната партия, когато бяха интервюирани от YouGov след дебата на в понеделник, давайки на Тръс голяма преднина от 44 процента пред Сунак по въпроса за Украйна - макар относително консенсусния диалог в ефир.

Депутатите също може да са били впечатлени от декларираното предпочитание на Тръс да се " опълчи лице в лице " с руснаците. Въпреки че по това време тя беше осмивана заради катастрофалната среща с съветския външен министър Сергей Лавров през февруари, някои консерватори от този момент започнаха да виждат представянето й като знак на чест.

На различен скорошен спор Тръс сподели, че ще се срещне лице в лице с Путин и ще го " извика ", в случай че той участва на срещата на върха на Г-20 по-късно тази година, нещо, което Сунак незабавно изключи. Той сподели, че е напуснал среща на Г-20, когато съветският финансов министър е взел участие.

Поразително е, че Даунинг Стрийт се почувства задължен да се дистанцира от по-откровените забележки или възгледи на Тръс в три обособени случая през последните месеци: когато тя се застъпи британците да се бият като наемници в Украйна; нейното предложение за обезщетения за страни, които мощно разчитат на изкопаеми горива; и нейната явна угриженост, че Франция и Германия биха могли да правят отстъпка леко на Русия в договарянията.

В този смисъл тя наподобява предлага приемственост с Джонсън освен в позата си, само че и в отхвърли си да следва настойчиво формалната линия на английското държавно управление.

Освен това, както при Джонсън, критиците се съмняват, че тя има схващане за детайлите, с цел да успее в действителност на международната сцена. Те припомнят коментираната неточност на Тръс при срещата й с Лавров, когато тя наподобява не е знаела, че районите Ростовска и Воронежка област са елементи от Русия.

Всъщност доста от експертите по външна политика в Консервативната партия преглеждат и двете благоприятни условия и са обезверени от вероятността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР