В столиците в цяла Европа политиците до голяма степен празнуват

...
В столиците в цяла Европа политиците до голяма степен празнуват
Коментари Харесай

Украйна губи най-добрия си приятел, какво следва?

В столиците в цяла Европа политиците значително честват рухването на Борис Джонсън. В Киев не е по този начин , написа в разбор европейската редакция на американския вестник " Политико "

Докато от дълго време откритите протоколи диктуват, че околните държавни управления рядко разясняват, когато различен водач загуби властта, в разкъсваната от война Украйна президентът Володимир Зеленски незабавно наруши традицията да изрази дълбока горест във връзка идното овакантяване на Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство.

Зеленски , с който Джонсън има доста топла и ясна връзка след съветската инвазия в страната му преди пет месеца, сподели на сътрудника си от Обединеното кралство: " Нямаме подозрение, че поддръжката на Англия ще бъде непокътната, само че вашето персонално водачество и харизма я направиха специфична . "

Очевидното другарство сред двамата водачи спомогна за затвърждаването на репутацията на Обединеното кралство като един от най-яростните антагонисти на Русия през последните години - без значение от мнението измежду циниците, че Джонсън в това време е търсил разсейващи вести от замесването си в голям брой вътрешни кавги.

Тъй като Джонсън следва да се отдръпна от поста министър-председател на 6 септември, един въпрос остава в Киев - ще оцелее ли тясната връзка на Обединеното кралство с Украйна ?

Дмитро Кулеба , министър на външните работи на Украйна, се съмнява, че всеки негов заместител може да подхожда на уговорката на Джонсън към идеята на Киев.

" Джонсън сложи друг стандарт на държание. Никой не може да размени това ", сподели Кулеба предходната седмица, наблягайки " химията " сред водачите на Обединеното кралство и Украйна, която съгласно него " евентуално няма да се появи " при някой различен министър председател.
 В Украйна желаят да дадат поданство на Борис Джонсън
В Украйна желаят да дадат поданство на Борис Джонсън

Той пък връчи на украинския президент премията " Сър Уинстън Чърчил "

Близки другари на Джонсън също се притесняват, че новият закостенял министър председател може да заеме по-мека позиция.

Един от най-дългогодишните политически съдружници на Джонсън сподели пред POLITICO, че напускането на премиера е " същински риск " за Украйна, добавяйки: " Голяма част от " Стара Европа " са много меки по този въпрос. И това ще проличи. Загуба е някой като него (да си тръгне) . "

Външно единение

Въпреки това има дребен спор в английския политически набор по отношение на нуждата да се застане твърдо против Русия, което значи, че множеството наблюдаващи чакат необятна последователност от промяната на Джонсън.

" Най-близкото, по което Англия би трябвало да реализира народен консенсус сега, наподобява е поддръжката за Украйна ", сподели Джонатан Еял от RUSI, основан в Обединеното кралство защитителен мозъчен концерн. " А точно, че не би трябвало да се позволява съветската експанзия и Украйна би трябвало да получи цялата нужна помощ.

Надпреварата за правоприемник на Джонсън в този момент се стесни - Лиз Тръс, външен министър и сегашен любимец, и Риши Сунак, някогашен финансов министър, чиято оставка форсира края на ръководството на Джонсън. Досега нито един от двамата не е декларирал промени в курса във връзка с Украйна.

Един народен представител от торите с опит в защитата сподели: " Това е нещо, с което даже (опозиционният водач на лейбъристите) Кийр Стармър би се справил добре. Никой няма съществени несъгласия по въпроса . "

Наистина, Украйна даде необичаен миг на единение в другояче в праймтайма сред Сунак и Тръс в понеделник вечер.

Сунак сподели пред публика в студиото, че " групово всички като страна можем да се гордеем извънредно доста с приноса и водачеството, които Обединеното кралство сподели в опълчването на съветската експанзия - и това ще продължи, допускам, който и да стане министър-председател ".

И двамата претенденти могат да посочат водещите си функции на върха на държавното управление на Джонсън в предлагането на военна поддръжка на Украйна и използването на тежки наказания против Русия - макар че последните ограничения са ръководени от ведомството на Тръс, както тя е изтъквала неведнъж, откогато е претендент за водач.

Освен това, откакто остана на поста, до момента в който десетки сътрудници министри напуснаха, Тръс към този момент може да продължи да прави жестоко звучащи известия по време на акцията, до момента в който Сунак следи в профил.

" Просто му пука по-малко "

След като е прекарал министерската си кариера във фокусирани към вътрешната политика министерства, Сунак остава нещо като незнайна големина .

София Гастън, шеф на мозъчния концерн British Foreign Policy Group, предвижда, че неизбежно ще има " разнообразни " стилове на водачество по тематиката Украйна , с " значително цялостна последователност при Тръс, тъй като тя беше доста дейна в оформянето на настоящата политика на настоящето държавно управление. "

" Ние знаем доста по-малко за външнополитическите инстинкти на Риши , тъй като, за разлика от Тръс, той в никакъв случай не работил в областта на външната политика или отбранителната сфера ", добави Гастън. " Той е по-вероятно да даде приоритет на ангажираността както със съдружници, по този начин и със стратегически противници и ще упорства за съотношението цена/качество към нашите интернационалните вложения. "

" В медиите, следени от Москва, по-голямата част от отразяването на изборите за английски водач е отрупана с рецензии за Тръс като за най-крайния антируски надъхан политик ", сподели Еял.

Боб Сийли, народен представител от Консервативната партия и един от най-отявлените критици на Москва в Народното събрание, сподели: " Мисля, че Лиз схваща, че в света през 21 век ще видите борба за две разнообразни международни системи - сред отворените общества и неоавторитарните общества. "

Тръс приказва за тази борба на хрумвания в скорошно изявление за Atlantic, упреквайки Запада, че " не е изложил аргумента за независимост и народна власт ". Сийли предвижда, че ще бъде по-вероятно тя от двамата да заеме " твърда " позиция по отношение на антидемократичните непознати сили.

За тази цел съдружниците на Тръс - за които се допуска, че включват отиващия си министър председател - не са пропиляли шанса да хвърлят " малко тиня " върху нейния противник.

В мнения за Financial Times неназован министър, подкрепящ Джонсън, допусна - без доказателства - че Сунак ще заеме по-мека линия с съветския президент Владимир Путин, заради опасенията на някогашния финансов министър по отношение на икономическото влияние на войната.

" Мисля, че просто му пука по-малко ", сподели един някогашен консултант по външната политика на Даунинг Стрийт за Сунак. " (Външната политика) не е главната му мотивация. "

Но съдружниците на Сунак отхвърлят, че той би бил по-малко правилен другар на Киев, в сравнение с беше Джонсън.

Андрю Мичъл, някогашен министър на интернационалното развиване, сподели: " При Риши Министерството на финансите беше доста дейно в санкционирането на съветските поддръжници на Путин и мисля, че неговият интернационалистичен метод ще завоюва съдружници за политиката на Англия ", която е " да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем наукраинците пред лицето на този смъртоносен акт на експанзия.

Представител на акцията му настоя, че Сунак " е основател на най-строгите стопански наказания против Русия ".

Между редовете

Отвъд предсказуемото придвижване напред-назад на надпреварата за водачество, съществуват действителни и осезаеми разлики сред двамата претенденти.

Сунак даде обещание да резервира проекта на Джонсън за увеличение на разноските за защита до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт до края на десетилетието, до момента в който Тръс ще реалокира тази цел до 2026 година и по-късно ще се стреми да доближи 3 % до 2030 година

Може би това беше в съзнанието на членовете на Консервативната партия, когато бяха интервюирани от YouGov след дебата на в понеделник, давайки на Тръс голяма преднина от 44 % пред Сунак по въпроса за Украйна - макар относително консенсусния диалог в ефир.

Депутатите също може да са били впечатлени от декларираното предпочитание на Тръс да се " опълчи лице в лице " с руснаците. Въпреки че по това време тя беше осмивана поради, някои консерватори от този момент започнаха да виждат представянето й като знак на чест.

На различен скорошен спор Тръс сподели, че ще се срещне лице в лице с Путин и ще го " извика ", в случай че той участва на срещата на върха на Г-20 по-късно тази година , нещо, което Сунак незабавно изключи. Той сподели, че е напуснал среща на Г-20, когато съветският финансов министър е взел участие.

Поразително е, че Даунинг Стрийт се почувства задължен да се дистанцира от по-откровените забележки или възгледи на Тръс в три обособени случая през последните месеци: когато тя се застъпи британците да се бият като наемници в Украйна; нейното предложение за обезщетения за страни, които мощно разчитат на изкопаеми горива; и нейната явна угриженост, че Франция и Германия биха могли да правят отстъпка леко на Русия в договарянията.

В този смисъл тя наподобява предлага последователност с Джонсън освен в позата си, само че и в отхвърли си да следва настойчиво формалната линия на английското държавно управление .

Освен това, както при Джонсън, критиците се съмняват, че тя има схващане за детайлите, с цел да успее в действителност на международната сцена. Те напомнят коментираната неточност на Тръс при срещата й с Лавров, когато тя наподобява не е знаела, че районите Ростовска и Воронежка област са елементи от Русия .

Всъщност доста от експертите по външна политика в Консервативната партия преглеждат и двете благоприятни условия и са обезверени от вероятността.
 YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% против 38%
YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% против 38%

Месец и половина преди вота
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР