В столицата гъмжи от кърлежи и софиянци вече не смеят

...
В столицата гъмжи от кърлежи и софиянци вече не смеят
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: В София кърлежите задминават мравките, пръскано ли е?

В столицата гъмжи от кърлежи и софиянци към този момент не смеят да си изкарат кучетата. При всяка разходка домашните любимци се прибирали най-малко с един кърлеж, споделя пред Lupa.bg жителка на квартал " Надежда ".

" Вече се специализирахме по какъв начин да ги вадим, мажем с олио и назад на часовниковата стрелка ", споделя Даниела Добрева. Тя се съмнява, че тази година в най-големият ни град е пръскано против кръвожданите гадини.

Когато ГЕРБ бяха на власт, кърлежи съвсем нямаше, в този момент те били надали не повече от мравките. Столичани се чудят дали е пръскано, дали са присвоени парите за битка против кърлежите или просто Фандъкова саботира новата власт?

Кърлежите придвижват болестотворни микроорганизми!

Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става посредством захапване от възпален кърлеж, по рядко посредством смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са нужни приблизително 1-2 дни, заради което ранното събаряне на запития кърлеж е най-хубавата профилактика. Възможно е заразяването да стане единствено часове след запиването на кърлежа.

Поведение след захапване от кърлеж:

1. Правилно премахване на запития кърлеж
Кърлежът би трябвало да се в профил бързо, само че доста деликатно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може елементарно да се изтегли и с ръка, само че наложително с ръкавица. Отстраняването би трябвало да стане посредством последователно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много необятно публикувана процедура е да се върти назад на часовниковата стрелка, само че това е безусловно неправилно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му уред да остане в кожата, което да наложи в допълнение хирургическо премахване.
Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена съчка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния уред на кърлежа, което усилва възможностите за предаване на възможна болест.
По същия метод би трябвало да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
2. Насочване за хирургично събаряне при надълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали елементи от него
Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му уред. Това усилва шанса за предаване на инфекцията, по тази причина останалата от кърлежа част би трябвало да се в профил хирургически.
3. Щателна стерилизация на кожата след събаряне на кърлежа - с йод, алкохол или одеколон.
4. При опция сваления кърлеж се слага в шишенце и се носи за проучване. В противоположен случай се унищожава посредством слагане в алкохол. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
5. Съвети за следене в продължение на 30 дни по отношение на:
- Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болежка.
- Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За краткотрайно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната тресчица региони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР