В столичния храм Света Неделя бе отслужена великденската служба за

...
В столичния храм Света Неделя бе отслужена великденската служба за
Коментари Харесай

В „Света Неделя” бе отслужена великденската служба Второ Възкресение

В столичния храм " Света Неделя " бе отслужена великденската работа за Второ Възкресение, съобщи кореспондент на БГНЕС. По традиция тя се отслужва от Българския Патриарх Неофит, само че тази година поради ограниченията за сигурност службата ще оглави Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. На нея присъстваше и свещеник Поликарп.

В катедралния храм бяха пристигнали относително малко миряни, които бяха с маски и на отдалеченост един от различен. По този метод богомолците съблюдаваха инструкциите на оперативния щаб и Светия синод. През цялата минала седмица светската и църковната власт молиха към хората да стоят и да се молят у дома.
На Вечернята в първия ден на Пасха (Второ възкресение), която се отслужва по традиция към обяд на неделния ден на Христовото Възкресение, типикът планува да се чете Евангелско четиво от светия деятел и евангелист Йоан на разнообразни езици в символ на това, че доста нации са повярвали в проповедта на Възкресението. Свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на разнообразни езици - на църковнославянски, гръцки, британски, френски, турски, румънски и български.
Патриаршеското и синодално Пасхално обръщение беше под знака на ковид.
„ В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е към всички тези, които към този момент не са сред нас да бъдат опростени, по милвани и признати от небесния наш Отец и да получат дял в царството на светлината и безконечния живот. Молим се и за тези, които се борят с подлата болест - изключително за лекарите и медицинските служащи и за всички, които поемат най-тежкия удар в борбата за живота ", се споделя в посланието.
Епископът в словото си означи, че въпреки и страната ни да претърпява всичко протичащо се по-леко и по-безболезнено спрямо други близки и далечни за нас страни, „ повсеместното страдалчество на толкоз доста хора не може да не се отразят на чувствителността ни ".
Преди службата някои от богомолците обявиха пред камерата на БГНЕС, че идват да се помолят за мир, здраве и сили на целия свят в битката с пандемията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР