В Стокхолм се проведе грандиозният банкет в чест на Нобеловите

...
В Стокхолм се проведе грандиозният банкет в чест на Нобеловите
Коментари Харесай

Кралят на Швеция даде прием за всички носители на Нобелова награда

В Стокхолм се организира грандиозният прием в чест на Нобеловите лауреати за 2022 година с близо 1500 посетители.

С публични посетители – членовете на шведското кралство семейство, присъстващите слушаха речите на спечелилите, измежду които шведският генетик Сванте Паало, притежател на премията за физиология или медицина, френската писателка Ани Ерно, лауреат на премията за литература.

 
Никога не съм си представял, че ще заставам тук. Израснах близо до тук, в Булгар Мослем, предградие на Стокхолм, където никой не очакваше от теб да отидеш в университет. Но майка ми, Корин Павел, пристигнала в Швеция като бежанка през 1944 г, имаше други хрумвания. Тя преподаваше химия и ми съобщи интереса към науката. Тя поддържа моя нездравословен интерес към археологията и египтологията. И аз се впуснах в секрети планове, в които се пробвах да извлека ДНК от антични египетски мумии наред с по-официални планове по имунология.
Сванте Паабо, лауреат на Нобелова премия за физиология или медицина
Това, че се намирам тук 65 години след Камю, ме кара да изпитвам надълбоко възприятие на учудване и признателност. Удивление от размера, които съставляват един житейски път и сложното и самотно гонене на писането. Благодарност, че се причислявам към Камю и към тези писатели, живи или мъртви, на които се удивлявам. Бих желала да ви благодаря и от името на тези, които не са тук, мъжете и дамите, които може би са намерили в моите книги причина да живеят и да се борят, да се усещат още по-горди. Като възнаграждавате работата ми, вие ме принуждавате да изисквам спомагателна старание в търсенето на споделима действителност и истина.
Ани Ерно, лауреат на Нобелова премия за литература

Кратко показване на всяка премия бе последвано от гала, на която шведският крал Карл XVI Густав връчи премиите на спечелилите на фона на фанфари и музика от Кралския филхармоничен оркестър. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР