В стил “народен съд” Мая поиска довеждане на премиера в

...
В стил “народен съд” Мая поиска довеждане на премиера в
Коментари Харесай

Истерия и реваншизъм тресат парламента

В жанр “народен съд” Мая изиска довеждане на премиера в Народното събрание
Приеха със 156 гласа “за” оставката на държавното управление

Напрежение, кавги, процедурни разправии и обещания за чистки извършиха първото постоянно съвещание на 45-ото Народно заседание. Още преди началото му, което бе оповестено за 10 часа, на Председателски съвет шефът на ПГ на “Има подобен народ” Тошко Йорданов и колежката му от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова сложили въпроса за наложителното явяване на премиера в оставка Бойко Борисов за чуване в Народното събрание.

От ГЕРБ припомнили, че от четвъртък той е в отпуск и го замества Томислав Дончев, който ще се появи в Народното събрание. Манолова обяснила, че това няма значение и че той е задължен да се яви. Припомнила, че конституцията планува “длъжностните лица и жителите, когато бъдат поканени, да се явяват пред парламентарните комисии и да им дават желаните от тях сведения и документи” и че “Народното заседание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни съвещания и да дават отговор на сложени въпроси”. Обяснено било, че в случай че не се яви непринудено, щяло да се наложи да пристигна в Народно събрание съпроводен от чиновници на НСО или на Министерство на вътрешните работи. В коридорите депутати от ГЕРБ разясниха, че сходен проблем имало с президента Георги Първанов, който отказвал да се появи в Народното събрание, с цел да свидетелства по аферата Станишев - Хохегер. Първанов се явил, откакто недвусмислено му било припомнено, че може да бъде доведен наложително.

След председателския съвет представители на партиите от предходния парламент бяха изумени от яростта и желанието за реваншизъм на новите обединения. Из коридорите се заприказва за готвени чистки из основни ведомства. Така напрежението сред ГЕРБ и съперниците им забавиха работата на новото 45-о Народно заседание.

Петъчното съвещание стартира с въпроса за оставката на държавното управление на Бойко Борисов, която беше подадена в Народното събрание в четвъртък. От ГЕРБ настояха, че няма учредения да бъде гласувана и че ЦИК към този момент е оповестил имената на депутатите, които ще влязат на мястото на министрите. Мика Зайкова от “Има подобен народ” настоя, че оставката би трябвало да бъде гласувана. Съпротивата на ГЕРБ бе сломена и гласуването на оставката влезе в дневния ред на Народното събрание, само че дебатите лишиха близо час.

Партиите на митинга желаеха в Народното събрание да бъде импортиран и Националният проект за възобновяване и резистентност. От ГЕРБ обясниха, че е в деловодството. Борислав Сандов от “Демократична България” заяви, че в деловодството на Народното събрание има единствено една презентация от 300 страници и прикани да се пусне в електронен вид. Александър Ненков от ГЕРБ му отвърна, че може да си го потърси в интернет, където стои за разискване от много време.

Последваха кавги по тематиката за разпускането на Националния действен щаб (НОЩ). Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, “Има подобен народ” и “Изправи се! Мутри вън!” дефинираха решението на Борисов като безконтролно. Казаха, че здравната рецесия е оставена без ръководство.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов изиска думата, само че бе освиркан. Той изясни, че не желае да влиза в разговор с Мая Манолова. “НОЩ беше формиран от почтени хора. Ген. Мутафчийски е заслужен български доктор, боен, военачалник. Способен да носи отговорност и да взима сложни решения в сложни времена. Тогава, когато виждаме края на третата вълна на Коронавирус рецесията е доста елементарно да се четат заявления от парламентарната естрада, само че къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в лечебните заведения. Къде бяхте вие? Само няколко индивида от вас обясняваха какъв брой е елементарно и влизаха в лечебните заведения и си вършиха по няколко фотоси за два дни”, съобщи проф. Ангелов.

След изказването му започнаха дебатите по оставката на държавното управление. Тя бе подкрепена от 156 депутати. Народните представители на ГЕРБ не участваха във вота.

“Честита оставка най-сетне на мутрата”, приветства решението ръководителят на ПГ на “Има подобен народ” Тошко Йорданов.

След оставката на държавното управление се завихриха разногласия по предлагането за основаване на комисия, която да ревизира харчовете през последните 10 година Комисията ще ревизира разноските на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване. Проектът бе подсилен от 214 депутати.

Комисията ще оглави Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”, а Георги Георгиев от “Има подобен народ” ще бъде неин заместител. Членове са Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Иван Хиновски и Пламен Абровски от Има Такъв Народ, Румен Гечев, Явор Божанков, Пламен Милев от Българска социалистическа партия, Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед от Движение за права и свободи, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от “Демократична България”, и Драгомир Ушаков и Андрей Вълчев от “Изправи се! Мутри вън!”.

Следобед нервността в зала продължи. С удари по банките и скандиране „ Мутри вън” ГЕРБ принудиха Татяна Дончева да прекъсне съвещанието.

Решение
Монтират нова система за гласоподаване в Сградата на единодушието


Нова електронна система за гласоподаване ще бъде инсталирана в период до края на идната седмица. Това е разпоредила новата шефка на Народното събрание Ива Митева, научи “Труд”. Няма да бъдат употребявани пултовете, които са инсталирани в пленарната зала в някогашния Партиен дом.

След като организира първото си тържествено съвещание в Сградата на единодушието, както прикани “Труд”, 45-ото Народно заседание и в петък продължи работата си там с постоянно съвещание, само че се постанова всяко гласоподаване да е поименно, което губи време.

По предложение на Мая Манолова
Депутатите приканват Бойко Борисов в Народно събрание
За да показа Плана за възобновяване и резистентност



Според Мая Манолова Борисов е задължен да се яви.

Със 135 гласа “за” депутатите гласоподаваха предлагането на Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” министър-председателят в оставка Бойко Борисов да показа Плана за възобновяване и резистентност в Народното събрание и да взе участие в разискването му в сряда, 21 април от 9 часа сутринта.

Планът за възобновяване и резистентност бе импортиран в Народното събрание, стана ясно още при започване на пленарното съвещание през днешния ден. Според ръководителя на Народното събрание Ива Митева е постъпило писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев по отношение на подготовка на плана на Националния проект за възобновяване и резистентност, като проектът е прибавен в писмото.
Само ГЕРБ желаят мажоритарен избор
Дадоха период за размисъл на Слави



Единството ГЕРБ желаят мажоритарен избор. Не е добре въпреки и за нов политически план да стартира с неистина към гласоподавателите си. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, откакто се разбра, че “Има подобен народ” нямат желание към този момент да внасят план за мажоритарно гласоподаване в два тура.

Атанасова изясни, че ГЕРБ ще внесат предложение по този начин, както са създали и през 2016 и 2017 година Управляващите поредно изпълнявали своите обществено поети задължения за разлика от други, които се отказали от поетите си задължения към хората.
Слави Трифонов: Защо не одобриха мажоритарната система преди 5 година


“Политическа партия ГЕРБ очевидно има желание да внесе в Парламента законопроект за смяна на изборната система от пропорционална на мажоритарна. И за какво в този момент?” Това попита лидeрът на “Има подобен народ” Слави Трифонов във фейсбук.

“Защо ГЕРБ не одобриха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно извършен референдум 2 милиона и половина български жители пожелаха изборната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци? Е, отговорът е доста елементарен - когато имат проблем да изгубят властта си, тези хора тупкат топката”, декларира Трифонов.

“Така, както пожелаха смяна на Конституцията посредством Велико национално заседание, единствено и единствено да се спасят от митингите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго. За да се вкара мажоритарна изборна система се изисква сигурен Парламент, тъй като е належащо доста време за изчистване на изборните описи, основаването на 240 едномандатни региони въз основата на тези описи и още един куп софтуерни въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им би трябвало тъкмо това сега - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която би трябвало да изчезне от полето на българския политически живот. И при един сигурен, спокоен и убеден Парламент незабавно ще се случи това, поради което изобщо беше основана партия “Има подобен народ”, а точно - въвеждане на мажоритарна изборна система. Всичко по реда си”, изяснява още Трифонов.

Промените са в Кодекса за обществено обезпечаване
Българска социалистическа партия с план за преизчисляване на старите пенсии


Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 година, като самостоятелният коефициент се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната на 2018 година

Това планува план за корекция в Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от “БСП за България” в Народното събрание.

Преизчисляването на тези пенсии да се ползва, в случай че е по-изгодно за лицето, прецизират вносителите.
Според тях не е заслужено при идентичен застрахователен принос пенсионерите да получават разнообразни пенсии, разследване на единия от съставените елементи при изчислението им - средномесечен приход за страната през последните 12 месеца към датата на пенсионирането. Затова предлагането е всички остарели пенсии да се преизчислят поради междинния приход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лв..

Българска социалистическа партия се стимулират с обстоятелството, че доста от възрастните хора живеят със средства под линията на бедността и на границата на физическото оцеляване.

За 2021 година линията на бедността бе избрана на 369 лв. (месечно), а обществената пенсия е 300 лв.. Средната пенсия е към 490 лв.. Над 1,3 млн. пенсионери живеят със средства под линията на бедността, акцентират от левицата.

Лидерът на Демократична България не събрал 60 подписа
Призоваха Христо Иванов да отдръпна плана си за Конституцията


Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изиска “Демократична България” да отдръпват плана си за промени в Конституцията, тъй като не е подписан от 60 депутати, както изисква закона. Под плана на Демократична България стоят 27 подписа, толкоз, колкото са депутатите от групата на Христо Иванов.

“Има ли импортиран план за смяна в Конституцията? Инициативата за такива промени принадлежи на 1/4 от народните представители. Това значи 60 индивида. Има ли импортиран подобен план и с какъв брой подписа е той”, обърна се към председателката на Народното събрание Ива Митева депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

В отговор Митева посочи, че е съумяла да се запознае с проекто-предложение за поддръжка.

“Мисля, че няма 60 подписа. Ако те дават отговор на условията, ще бъдат пренасочени към комисиите”, посочи Митева. Това възмути групата на ГЕРБ-СДС и в залата се сътвори напрежение.

“Отговорете на въпроса планът на “Демократична България” ще бъде ли разгласен за изтеглен от вас или от тях?”, попита председателката на Народното събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ.

“Няма какво да дебатираме повече по въпроса. Обясних какви са процедурите”, отвърна? Ива Митева.

Консултациите стартират в понеделник
Президентът Радев вика ГЕРБ-СДС в 9 ч сутринта


Президентът Румен Радев ще организира съвещания с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно заседание преди да връчи мандат за сформиране на държавно управление на посочения претендент за министър-председател от най-голямата от тях.

Така в понеделник първи на “Дондуков” 2 в 9 часа са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС, които получиха най-вече гласове на изборите.

Само час и 15 минути по-късно Радев е повикал представители на парламентарната група на “Има подобен народ”. След тях от 11.30 ч президентът ще беседва с “БСП за България”.

Следобед е ред на Движение за права и свободи, които ще проведат съвещания от 13.30 ч., а от 14.45 часа би трябвало да бъдат признати представителите на “Демократична България”. Последни в 16 ч. в президентството ще влязат представителите на “Изправи се! Мутри вън!”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР