В статия под заглавие Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски

...
В статия под заглавие Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски
Коментари Харесай

Дейли Телеграф за задържаните българи: Как Западът разби дълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия

В публикация под заглавие „ Как Западът разруши надълбоко прикритите шпионски мрежи на Русия “ английският вестник „ Дейли телеграф “ слага акцент върху задържаните трима български жители, обвинени в шпионаж в интерес на Кремъл.

Когато организация с подобен потенциал за контраразузнаване като MI5 разпознава обвинени шпиони под прикритие, тя скрито следи тях и техните контакти и рядко имената им се разкриват на пресата. Така че, когато 40-годишен софтуерен бизнесмен и двойка на междинна възраст, живеещи в неосезаем апартамент в Хароу, бяха упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, повече от няколко вежди бяха повдигнати, написа „ Дейли телеграф “.

Съобщава се, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са имали три дузини документи за идентичност от няколко европейски страни и са прекарали години в видимо безобидно битие в предградията на Лондон. Техният арест обаче можеше и да не се случи през миналите години, само че откогато стартира войната в Украйна, Западът беше пределно явен с напъните си да залови упрекнатите в шпионаж в интерес на Кремъл, отбелязва изданието.

Подновените старания за залавяне на шпиони в Обединеното кралство са половината от двойния удар върху съветските разследващи мрежи, който принуди шпионските служби на Владимир Путин да се извърнат към по-рискови форми на шпионаж: като сътрудници под прикритие и даже по този начин наречените „ незаконни “, които прекарват десетилетия в обработване на подправени самоличности за извънредно чувствителни интервенции, отбелязва „ Дейли телеграф “.

Най-малко 705 дипломати, обвинени в шпионаж, са били експулсирани от съветските посолства по света от 2022 година насам – съвсем два пъти повече от всички предишни 20 години. Някои от съветските дипломатически задачи са изцяло „ изкормени “, както написа изданието. България изгони зашеметяващия брой 83 съветски дипломати, а Полша изгони 45. Изправена пред дефицит на дипломатически корпус, Русия беше принудена да затвори консулства в няколко страни.

Въпреки че липсваше драмата на общественото откриване на дръзка шпионска интервенция, дипломатическата чистка нанесе тежък удар върху всекидневните интервенции на съветската шпионска мрежа в Европа, заключава „ Дейли телеграф “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР