В статия от вчера, WIRED публикува мащабно разследване, в което

...
В статия от вчера, WIRED публикува мащабно разследване, в което
Коментари Харесай

Репортаж разкрива престъпна мрежа, атакуваща непълнолетни в Telegram, Discord и други платформи

В публикация от през вчерашния ден, WIRED разгласява огромно следствие, в което им оказват помощ Der Spiegel, Recorder, и The Washington Post. То визира незаконни мрежи, чиято активност се разгръща в няколко известни обществени мрежи и услуги, като Discord, Telegram, Minecraft и други

Мрежите на com и „ 764 “ съставляват стотици, а може би хиляди членове и следват демонски и неонацистки практики и послания, занимават се с педофилия, продан на материали на детска употреба, склоняване на малолетни към самоубийство и самонараняване, ликвидиране, изтезание на животни и други Макар и в последните години да са осъществени голям брой арести на основни фигури от така наречен канали и групи „ 764 “, те се разрастват. Техни представители са открити и задържани в разнообразни елементи по света: Съединени американски щати, Франция, Германия, Румъния, Бразилия. Броят на жертвите им и наранените деца, в резултат на активността им е незнаен.

Работата на журналистическия консорциум е в действителност голяма. Освен полицейски отчети, те прочитат милиони известия от Discord и Telegram, идващи от дузина страни на три континента. Instagram, Roblox и SoundCloud са други от платформите, в които работят тези групи. „ Платформите знаят за тези групи, само че към момента не са съумели да ги отстранен “, добавя WIRED.

„ Целта им е да те травматизират “, споделя за изданието Ана, една от жертвите на „ 764 “. Тя е била привлечена към групата посредством така наречен grooming. Това е развой, при който насилникът печели доверието на жертвата, от време на време с месеци. След това склонява жертвата да му изпрати голи фотоси или да се разголи пред камера. Впоследствие, насилникът употребява тези материали, с цел да я изнудва и принуждава да се подчинява на волята му. „ Искат да страдаш. И след това да отнемеш живота си. Те са в действителност доста, доста садистични хора “.

Нужно е да се подчертае, че тук не става дума за несвързани между тях случаи и хора. А за проведени групи и самобитен фетиш. Именно с почитта си към фетиш, така наречен „ Орден на деветте ангела “ (Order of the Nine Angels, 09А) става прочут Брадли Кейдънхед. Той е измежду първите задържани и към този момент наказани членове на „ 764 “. Въпреки девиантното си държание и открита онлайн интензивност от години, той дълго време е на независимост. Кейдънхед се счита за създател на „ 764 “. Макар и тинейджър, той популяризира стотици материали с принуждение над животни и малолетни, в това число и полово. Поддържа сървър в Discord със стотици консуматори. Макар и от компанията да записват интензивността му, сървърът продължава да е онлайн месеци наред. Кейдънхед прави години наред ужасяващи закононарушения. Едва предходната година той се признава за отговорен. Вече на 18, Кейдънхед е наказан на 80 години затвор.

От репортажа на WIRED излиза наяве, че каналите на тези групи не престават живота си, а някои от тези услуги реагират постепенно.

Така да вземем за пример в Roblox, онлайн развлечение и платформа, посещавана най-вече от деца, препратките към „ 764 “ могат да се открият на доста места. Представител на Roblox изяснява за WIRED, че са наясно със протичащото се и работят интензивно да не разрешават този вид наличие. Освен това постоянно предават сходни случаи на правоохранителните органи. „ Ние подхождаме към сигурността на потребителите ни с изключителна съвестност. Особено, вземайки поради това, че измежду тях има дребни деца “, удостоверяват Roblox.

Хората, грижещи се за Minecraft твърдят, че разполагат с разнообразни системи за унищожаване на зловредно наличие от сървърите си. „ На частни сървъри, които не са ръководени от Minecraft, ние подхващаме дейности по следствие на отчетите. След което постановяваме съответните механизми по процедура “, твърди представител на Microsoft.

„ Злоупотребата над деца и апелите за принуждение са категорично неразрешени от политиките на Telegram. Ние модерираме принудително наличие в платформата си още от основаването ѝ “. Това декларира визиите на Telegram за WIRED. Потребител с дейна регистрация в платформата надали би се съгласил напълно с последното.

Друго средище за изява на групите се явява Discord, известната онлайн гейм услуга. От компанията споделят, че са прекратили сполучливо активността на com преди повече от две години. Discord си сътрудничат интензивно с ФБР и други силови структури по следствие на случаите. Само през 2023, компанията блокира 130 групи от мрежата и 34 000 акаунта, свързани със „ 764 “.

Дейността на com и „ 764 “ групите придобива изключително огромни размери през 2023. От неправителствената организация NCMES декларират, че за 2022 отчетите, които получават за полово изнудване се броят на пръстите на ръцете. „ От 2022 и през предходната година, мащабът на това, което се случва наподобява нараства лавинообразно “, споделят NCMES. Организацията получава през 2023 стотици отчети за малолетни и деца, които се самонараняват. Тези онлайн групи са виновни за някои от най-шокиращите случаи във връзка с това, което са принуждавани децата да вършат, допълват те.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР