В старозагорското село Казанка са силно притеснени заради наличието на

...
В старозагорското село Казанка са силно притеснени заради наличието на
Коментари Харесай

Намериха уран в питейната вода на с. Казанка


В старозагорското село Казанка са мощно обезпокоени поради съществуването на наднормено количество уран в питейната вода. Там след разбори в лаборатория на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българската академия на науките бе намерено съществуването на натурален уран, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора.

Взети са нови проби от двата водоизточника на старозагорското село Казанка. Те ще бъдат изпратени за нови проучвания в Националния център по радиобиология. Дотогава остава в действие възбраната за пиянство и готвене с водата в селото, която се оказа, че съдържа натурален уран над нормата. От Регионалната здравна ревизия в Стара Загора увериха, че няма заплаха за популацията. Местните показаха подозрения, че водата им може да е нечиста от намиращия се наоколо боен полигон Змеево. От своя страна началникът на полигона полк. Евгени Гинев съобщи, че няма по какъв начин те да са извършител на замърсяването:
 В старозагорското село Казанка са мощно обезпокоени поради съществуването на наднормено количество уран в питейната вода. В старозагорското село Казанка са мощно обезпокоени поради съществуването на наднормено количество уран в питейната вода. / БГНЕС
„ Искам да уверя жителите на село Казанка, че на полигона не се изпитват муниции, които съдържат радиоактивни детайли, в това число и уран. И няма заплаха по какъвто и да е метод от тестванията, които се организират на него, да бъде нечиста водата, която употребява селото ”. Здравната ревизия е подхванала всички ограничения за живота и здравето на хората. „ Радиационният риск - мога да кажа, че е прекомерно невисок - до нулев. Това е, тъй като са изследвани радионуклидите, те са в норма. Индикативната доза е изчислена и е в норма, а тя демонстрира вредата за здравето на хората - дали има заплаха или не. Химичната токсичност на самия детайл уран е по този начин по-изявен, по тази причина се лимитира пиенето и готвенето с водата ”, сподели доктор Златина Нанева, шеф РЗИ Стара Загора.

От ВиК Стара Загора доставиха на жителите на засегнатото село водоноски с питейна вода. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР