В Стара Загора заработи първата общинска система за разделно събиране

...
В Стара Загора заработи първата общинска система за разделно събиране
Коментари Харесай

5 контейнера за дрехи и обувки постави община Стара Загора

В Стара Загора проработи първата общинска система за разделно събиране и наново потребление на облекла, обувки и домакински текстил . Досега са сложени 5 контейнера за задачата. След като бъдат получени първите резултати от действие на системата, ще бъдат сложени още пет.

Това е първият сходен план в България и се реализира посредством общината. Той е неповторим, защото в системата се одобряват всевъзможни непотребни (употребявани, нови и негодни за употреба) облекла, обувки, аксесоари и домакински текстил.

Цялото количество събрани облекла, обувки и текстил ще се третира, а главен акцент е повторната приложимост.

Идеята на системата е да образува у жителите екологично отношение към отпадъците. Акцентира се върху желанието на жителите не просто да се избавят от нежелани боклуци, а да оползотворят материали, от които не се нуждаят.

За задачата ще бъдат създадени листовки, в които концепцията ще им бъде разяснена. От жителите се чака да употребяват контейнерите като слагат ненужните движимости в полиетиленови торби, с цел да ги приготвят за повторна приложимост. В противоположен случай движимостите ще бъдат изхвърлени и ще замърсяват в допълнение околната среда.

Контейнерите ще са ситуирани на комфортни места и ще се обслужват един път седмично (понеделник) или според от количеството на събраните текстилни и кожени произведения.

От община Стара Загора молят жителите да се отнасят рационално и с отговорност към характера и задачите на системата.

Първите 5 контейнера от плана TexCycle са сложени на следните места в града:
На източния тротоар на ул. " Княз Александър Батенберг ", наоколо до пресечката с бул. " Цар Симеон Велики " ; На паркинга на парк " Артилерийски ", до ул. " Одринска епопея " ; В непосредственост до парк " Зеленият чеп " Квартал " Железник " - пресечката на ул. " Ген. Иван Пашинов " и ул. " Алеко Константинов " ; На паркинга на пресечката на ул. " Любор Байер " и бул. " Руски "
Следващите ще бъда посвени надлежно на:
Автобусно обръщало южно от " Руски пазар " ; Южно от спирката на тролей №2 на ул. " Августа Траяна " под Стадион " Берое " ; АБ " Зора " - пресечката на ул. " Златен клас " и ул. " Камчия " ; АБ " Кольо Ганчево " - ул. " Копринка " до ДЯ Северно от пресечката на ул. " Стефан Караджа " и ул. " Ген. Гурко " ;
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР