В Стара Загора тази вечер ще се проведе европейската инициатива

...
В Стара Загора тази вечер ще се проведе европейската инициатива
Коментари Харесай

Европейска нощ на литературата посрещат под липите 

В Стара Загора довечера ще се организира европейската самодейност „ Нощ на литературата “. Събитието цели да запознае феновете на писаното слово с европейски създатели на лирика и прозаичност. Атрактивното четене се случва в няколко „ гнезда “, където на всеки 30 минути се чете еднакъв фрагмент от произведение, като концепцията е публиката да сформира сама своя маршрут.  Началото е от 18.00 часа. 

Под липите локациите са:  Къщата на арх. Христо Димов ( ), Книжарница „ Хеликон “ (), Музей „ Литературна ), Къща музей „ Гео Милев “ (), Арт ателие „ еРЧе “ ( – запад), Изложбена зала „ Байер “ ( ул. „ Лубор Байер “№1), Фонтан „ Пингвините “ (до Катедрален храм „ Св. Николай “), Лятна градина на ресторант „ При кмета “ (), Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ (). Инициативата ще продължи до 21.30 часа. 

В „ Къщата на архитекта “ – фрагменти от „ Сладостта на живота ” на Паулус Хохгатерер ще чуе публиката от доцент доктор Васил Хаджиилиев – странник и публицист, ръководител на Съюз на учените в Стара Загора. 

„ Произход ” на Саша Станишич ще чете Моника Съртонева – майка на Рая и Борислава, новинар в БНР Стара Загора в Книжарница „ Хеликон ”. 

Георги Тонев – преподавател в СУ „ Максим Горки ”, който обича да чете и се интересува от спорт и куиз игри, ще показа част от „ Absolvo te “ на Георги Бърдаров в Музей „ Литературна Стара Загора “. 

Книгата „ Хамнет ” на Маги О’Фарел ще държи в ръцете си и показа с участниците в самодейността Снежана Маринова – държавник и краевед. Тя ще бъде в компанията на  Илчо Димитров – артист в държавна такса „ Гео Милев ” – Стара Загора и началник на Театрална студия „ Арте ”, в гнездото на Къща музей „ Гео Милев “. 

„ Да опознаем Италия. Хиляди чудеса ” на Елизабета Дами ще четат в Арт ателие „ еРЧе ”  Яна Ленова-Димитрова,  обичаща да пътува и опознава България, колекционер на хубави мемоари и национални носии;  Олга Клисурова – ръководител на „ Пътуващите книги на Стара Загора “ и създател на сборника с разкази „ Цвят от глухарче “, и доктор Теодора Иванова – креативна натура и естет, обичаща планината, кактуси, йога и завършения. 

В книгата „ Гардеробът ” на Олга Токарчук ще надникнат довечера в изложбената зала „ Байер “ Мария Козарова – представител на „ Етносвят България ” – Стара Загора и Татяна Иванова –  приключила магистратура в Полша,  обичаща книги и кучета. 

Откъси от „ Смокинята ” на Горан Войнович ще четат край фонтана на „ Пингвините “ Райна Димитрова – „ Книжарница в куфар “, и Златина Желева – преводач на усеща и потребности сред фамилиите и новородените им бебета, цеви, фамилен съветник, психолог. 

Част от „ Досадникът “ на Анна Багряна ще показват в атмосферата на лятната градина на ресторант „ При кмета “ Елена Азалова и Ивелин Керанов – пристрастени към книгите и четенето артисти от държавна такса „ Гео Милев ”, и Нина Йовкова – публицист и човек на словото, библиотекар в библиотека „ Родина ”

Редове от „ Сладко възмездие АД ” на Юнас Юнасон ще бъдат чути с познатите гласове на Мария Донева – поетеса и преводачка на книги за деца, и Здравко Георгиев – публицист, шеф на Радио Стара Загора, а мястото е Република България „ Захарий Княжески “. 

В общо 17 обитаеми места в страната, довечера книголюбците ще си подарят литературна страст.  

„ Нощ на литературата “ е самодейност на Чешките центрове по света и цели популяризирането на актуалната европейска лирика и прозаичност посредством ексцентрични четения на фрагменти от преводни книги на непредвидени места. Тазгодишната образна  идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а тематиката е „ Литературата като мост сред езиците, културите, страните “. 

Допълнителна информация за самодейността в Стара Загора, може да намерите на уеб страницата  – 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР