В Стара Загора се проведе 20-ото юбилейно издание на Фестивала

...
В Стара Загора се проведе 20-ото юбилейно издание на Фестивала
Коментари Харесай

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

В Стара Загора се организира 20-ото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри. В него взеха присъединяване над 800 кукери от цялата страна. Групите показаха присъщи за своя регион традиции. Часове наред античната улица беше огласена от мощния звън на чановете. Сред най-атрактивните кукерски групи бяха участниците от село Отец Паисиево, област Пловдив, които се появиха с триметрови маски.   кукери

„ Прогонваме злото с тях, събрало се през дългата зима и по този метод освобождаваме обитаемото място, в което участваме от злите сили ” – сподели Атанас Станев, началник на кукерската група.

За камплексно показване са отличени групите от с. Оборище, от Ивайловград, с. Зимница, с. Бозвелийско, с. Калипетрово, с. Кошарево, от Шумен и групата от с. Голямо Дряново. Във втората категория за честност към традициите най-хубавите са: групата от с. Отец Паисиево, с. Глушеник, Търничене, Домлен и Калофер. В раздела художествено майсторство премиите са за групите от Гранитово, Могила, Хисаря и Каравелово.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР