В Стара Загора предвиждат увеличение на таксите за битови отпадъци,

...
В Стара Загора предвиждат увеличение на таксите за битови отпадъци,
Коментари Харесай

В Стара Загора обмислят поскъпване на данък смет

В Стара Загора плануват нарастване на таксите за битови боклуци, което ще бъде разисквано на съвещание на Общинския съвет идната седмица, оповестиха от общината.

Предварителните планове са за жилищните и нежилищни парцели, благосъстоятелност на жители, таксата да нарасне от 1,5 да бъде 1,7 промила . За нежилищните парцели на предприятия от 3,5 на 4 на хиляда.

Според началника на отдел " Местни налози и такси " Иван Иванов облагането ще се увеличи с към 13%, което изразено в числа значи, че за апартамент от 80 кв. м ще се заплаща с към 24 лв. повече за година.
 Очаква ни покачване на локалните налози
Очаква ни покачване на локалните налози

Но надали щяло да е трагично

" Министерството на околната среда и водите реши нарастването да се случва в границите на три години, по този начин общините, които не са изпълнили своите проекти, ще имат опция да го създадат. Община Стара Загора е изпълнила задачите си и заплаща -50% от отчисленията, с помощта на това, че е построена сепарираща апаратура, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По думите му към 55 тона са отпадъците, които генерира общината. Те минават през системата за сепариране - малко над 40%, от тях , а останалото количество отива в депото, за което също се заплаща на звук боклук ", посочи още градоначалникът.
 Увеличават налозите на колите и върху имотните покупко-продажби в София
Увеличават налозите на колите и върху имотните покупко-продажби в София

Според Фандъкова, който замърсява би трябвало да заплаща повече

Той добави, че нито една община досега не е построила цех за преправка на боклуци, което доста би понижило дължимите суми . Тодоров съобщи изрично, че опция, с изключение на тази система - сепариране или депониране, няма към този миг.

Живко Тодоров направи отпратка към 2012 година, от когато не е повишаван локалният налог. " Тогава минималната работна заплата беше 290 лв. , чака се да бъде 610 лв. през 2020 година. Увеличението на сумата е над 2 пъти . В общинските звена " Озеленяване " и " Чистота " всички служащи са назначени на минималната заплата ", изясни кметът.

По думите не може без вложения да се повишави равнището на екология в общината със сепарираща апаратура, хранилище за боклуци, създаване на нови паркове и зони. Предстои да се рекултивира и остарялото хранилище, то няма по какъв начин да се случи без нараствания, счита Тодоров.

Досега издържахме, тъй като намалихме средствата, които плащаме на компаниите за непорочност, при 7,5 млн. лв. преди, в този момент са близо 6,5 млн. лв. . Оптимизирали сме вероятните действия. Не е допустимо да понижим служащите, заети с чистотата, тъй като това ще докара до по-мръсен град. Увеличили сме броя на контейнерите за боклук и в селата ", разяснява още Живко Тодоров.

Относно концепцията за основаване на общинска компания за чистотата той счита, че за поддръжка на парковете, ще са нужни най-малко 1,5 млн. лв.. " Ако се наложи да купуваме и камиони, и цистерни - то това са средства най-малко от 4-5 млн. лв. единствено за начална инвестиция ", сподели Тодоров.

Председателят на най-голямата група в Общинския съвет Диян Димитров счита, че нарастването е с към 2 лв. на месец.

В срещата с медиите участваха още заместник-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, както и секретарят на администрацията Делян Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР