В Стар Трек, космическия кораб Ентерпрайз често привлича обекти към

...
В Стар Трек, космическия кораб Ентерпрайз често привлича обекти към
Коментари Харесай

Притеглящият лъч от фантастиката може да се превърне в реалност

В Стар Трек, галактическия транспортен съд " Ентерпрайз " постоянно притегля обекти към себе си с ослепителен лъч. Сега е открит метод той да бъде основан в действителния живот - сега единствено за доста дребни частици.

Когато светлината попада върху непрогледен обект, повърхността му отразява огромна част от фотоните назад. По-малко явно е, че тези фотони отблускват обекта от източника на светлина. Ако обектът е доста дребен, този напън може да бъде забележителен. Но това е тъкмо противоположното на притеглящите лъчи в научната фантастика.

Сега обаче учени от университета " Фудан " в Китай са посочили, че могат да се основат екзотични лъчи, които ще привлечат обекта. За дребни частици с размери към една хилядна от милиметъра, те ще доведат до напредване към източника на излъчване.

Идеята е, че светлинните талази са формирани освен от фотони, само че и от електромагнитно поле. Те могат да възбуждат ток в частицата, което може да я приближи до източника на светлина, изпускайки фотони от неосветената страна. Изследователите потвърдили, че посредством премерване на формата на обекта и електромагнитните му свойства, може да се предскаже този ток - и на собствен ред, свойствата на вторичните фотони. След това има опция за основаване на лъч с мечтаните свойства.

По принцип това може да се употребява, с цел да се плъзне частицата към източника на светлина, разясняват откривателите.

Този метод е радикално друг от предходните опити да се сътвори притегляща светлина. Оптичната пинсета, да вземем за пример, употребява припокриващи се лазерни лъчи за основаване тук-там, в които молекули или други дребни частици са неподвижен. По този метод частиците могат да се изпращат в разнообразни направления, само че, в действителност, това не е притеглящ лъч.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР