В становище за проекта на нова Наредба за трудовата книжка

...
В становище за проекта на нова Наредба за трудовата книжка
Коментари Харесай

Ще замени ли електронната трудова книжка хартиената?

В мнение за плана на нова Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж Българската стопанска камара (БСК) упорства да бъде обновен дебатът за основаване на електронна трудова брошура, която последователно да замести хартиената, като посоката е основаване на електронно трудово-осигурително досие.

Според работодателската организация с плана на Наредба се вършат единствено козметични и структурни промени в настоящата Наредба, без да се вземат решение значими, належащи на практика проблеми. Остава неразбираем претекстът за нуждата от създаването на нов пример на трудова брошура, както и за неговата успеваемост и целенасоченост на този стадий. С препоръчаните текстове не се понижава административната тежест за работодателя, а даже в противен случай - усилва се, считат от БСК. За работодателската организация изрично е неприемлива концепцията в този момент съществуващите хартиени трудови книжки да бъдат сменени с нови, които на процедура се разграничават в доста дребна степен.



Съществуващият все още дневник за издаване на трудови книжки се заменя с указател, който още веднъж е книжен, без да са посочени реквизитите му, което ще докара до разнопосочна процедура. В този указател следва да се вършат записи постоянно, когато работодателят прави ново регистриране в трудовата брошура на служащия, което съгласно БСК усилва административната тежест, защото в трудовата брошура се вписва всяко изменение на главната работна заплата и постоянно в границите на едно трудово правно отношение се правят голям брой вписвания, които, в случай че се одобри новата наредба, следва да бъдат удостоверявани и с подписа на служащия.

Сред изгодите от въвеждане на електронна трудова брошура, която да бъде част от бъдещо трудово-осигурително досие на жителите, съгласно Камарата са: минимизиране на отрицателните последствия за работещите, които съществуват в този момент при загуба и заличаване на трудовата брошура, липса на печати и подписи, и прочие; повишение равнището на надзор при съблюдаване на трудовото законодателство и увеличение броя на предоставяните електронни услуги и понижаване на каузи на трудово-осигурителни измами . Чрез електронизиране на трудовата брошура ще се обезпечи достъп до вписаната в нея информацията в действително време на разнообразни институции и заинтригувани страни (работник/служител, шеф, контролни органи и др.); понижаване на административната тежест за работодателите.

Според БСК построяването на обща осведомителна система, позволяваща събиране, култивиране и прилагане на поддържани в електронен тип данни от трудовата брошура, следва се управлява централизирано и да сплотява информация от цялата страна , както и да бъде включен в проектите за създаване на електронното държавно управление на България.-->
В края на септември в отчет на обществения министър Бисер Петков към плана на разпореждане на Министерския съвет за приемане на Наредбата се акцентира, че съществуващият все още пример на трудовата брошура не е обновен от 1996 година Измененията в трудовото законодателство, настъпили през годините след одобряването на образеца, от една страна изискват вписването на спомагателна информация в трудовата брошура, за която няма планувани полета, а от друга - изискват прецизиране на реквизити на в този момент съществуващи полета, написа още в отчета. В документа се показва още, че в допълнение усложнение основава и форматът на трудовата брошура, който заради дребните си размери не разрешава четливо отразяване на данните по отношение на трудовото правно отношение на служащия или служителя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР