В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че

...
В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че
Коментари Харесай

Сарафов: Проектът на Славов е с недостатъци

В мнение до Министерството на правораздаването от прокуратурата декларират, че законопроектът за правосъдната власт, направен от екипа на Атанас Славов, съдържа съществени дефекти и се нуждае от редакция и в допълнение разискване.

Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната министърка беше негова заместничка допреди дни.

„ В новия план, очакван в Шестата корекция на Конституцията, има противоконституционни правила и законодателни решения, които не могат да бъдат обяснени по различен метод, с изключение на като резултат от умишлен и политически стимулиран блян за неравно отнасяне на съдиите и на прокурорите и следователите. Част от нормите са в несъгласие с правилата на правовата страна, а други са неразбираеми, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, извънредно неудачни. Част от конституционните правила са пренесени безусловно в плана за Закон за съдебната власт, без да са доразвити детайлно “, показва Сарафов.

И дава образци, измежду които, че с планувания модел за преструктуриране на прокуратурата по метод, който не подхожда на конституционно регламентираната конструкция на съдилищата, „ свиването “ на правозащитната функционалност на прокуратурата единствено до един от способите – наказателния, смяна на модела на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет, членовете, на които ще са и настоящи магистрати.

„ В законопроекта остава опцията да се постанова дисциплинарно освобождение от служба за дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Но не е посочено кои тъкмо дейности накърняват престижа на правосъдната власт, а това би довело до извънреден субективизъм без авансово ясни критерии за държанието на магистратите, с което директно се визира тяхната самостоятелност при вземането на решения според закона и вътрешното им разбиране “, написа още в мнението на прокуратурата.

Едно от първите решения на Мария Павлова, откакто се закле като длъжностен правосъден министър, беше да удължи периода за публично разискване на проектозакона за правосъдната власт до 7 май.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР