В СССР убийството на Кенеди става истински голям проблем. И

...
В СССР убийството на Кенеди става истински голям проблем. И
Коментари Харесай

Как в Съветския съюз реагират на новината за убийството на Джон Ф. Кенеди?

В Съюз на съветските социалистически републики убийството на Кенеди става същински огромен проблем.

И той бива решаван по всички вероятни способи.



Global Look Press

На 22 ноември 1963 година – безоблачен и топъл ден, в който кортежът на 35-я президент на Съединени американски щати постепенно се движи по „ Елм Стрийт “ в Далас (Тексас), покривът на автомобила му авансово е свален, с цел да може народът да види своя фаворит. Разменяйки няколко думи с жена си Жаклин, Кенеди се обръща към тълпата и помахва с ръка край стоящо наоколо дете. След секунда, в 12:30, два от три изстрела от шестия етаж на учебното книгохранилище попадат в президента, а след половин час той умира в клиника.

 Секунди преди покушението, 22 ноември 1963 година

Секунди преди покушението, 22 ноември 1963 г.Reuters

Новината за убийството на американския президент изумява целия свят, в това число Съветския съюз. Първият секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Никита Хрушчов буди своя асистент: „ Кенеди е погубен! “. И съгласно някои свидетелства първото, което , било: „ А ние имаме ли нещо общо с това? “.
Съветските опасения
Странният при тези условия въпрос от водача на руската страна има своите учредения. Защото, както излиза наяве, упрекнатият за убийството Лий Харви Осуалд има връзки със Съюз на съветските социалистически републики (за които в детайли сме ви разказвали ).

Той живее в страната две години, безрезултатно желае руско поданство, дами се за рускиня, разочарова се от социалистическия строй и през 1962 година, година преди убийството на американския президент, се връща в родината си. След новината за убийството в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) вършат изключително заседание. В разкритите през 2017 година доклади на спецслужбите се твърди, че шефът на резидентурата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Ню Йорк полковник Борис Иванов е събрал всичките си сътрудници и им е съобщил, че убийството на Кенеди е „ проблем “.

И се чакат от ден на ден и повече проблеми. При Кенеди двете страни най-накрая стартират да излизат от продължителния „ леден “ спор. Пет месеца преди убийството – през май 1963 година – Кенеди, говорейки за Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, споделя: „ Общото сред нас е в това, че ние сме поданици на тази планета. Всички ние дишаме един въздух. Живеем поради бъдещето на нашите деца. И всички ние сме смъртни “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР