В сряда Унгария е получила първата пратка по въздух на

...
В сряда Унгария е получила първата пратка по въздух на
Коментари Харесай

Унгария се похвали с доставка на руско ядрено гориво по въздуха

В сряда Унгария е получила първата пратка по въздух на съветско нуклеарно гориво за атомната електроцентрала в Пакш, откакто войната в Украйна направи доставката по железопътен превоз невъзможна, заяви през днешния ден външният министър на Унгария Петер Сиярто, представен от Ройтерс.

Сиярто съобщи, че Унгария продължава да отхвърля всевъзможни наказания против съветския петрол и газ, като добави, че налагането на каквито и да е наказания за действия, свързани с нуклеарната енергетика, също е „ алена линия “ за Будапеща.

„ Горивото АЕЦ „ Пакш “ постоянно е идвало от Русия по железопътен превоз през Украйна. За страдание... това към този момент не е допустимо, тъй че трябваше да намерим различен метод за доставка “, сподели Сиярто във видеообръщение във Facebook от Брюксел.

Той съобщи, че пратката с гориво е пристигнала през въздушното пространство на Беларус, Полша и Словакия до Унгария с утвърждението на трите страни, защото нуклеарната сила не предстои на никакви наказания на Европейския съюз.

Унгария желае да разшири АЕЦ „ Пакш “ с два съветски реактора от вида VVЕR, вceĸи oт ĸoитo e c мoщнocт oт 1,2 гигaвaтa. В момента нуклеарната централа е с мощ от 2 гигавата.

Проектът, предоставен през 2014 година без търг на нуклеарния колос „ Росатом ", постоянно е апетитен като знак за топли връзки сред унгарския министър председател Виктор Орбан и съветския президент Владимир Путин.

Орбан, който беше избран отново за четвърти следващ мандат на изборите в неделя, сподели на конференция в сряда, че Будапеща желае да укрепи западните си съюзи, защото бъдещето на Унгария е в Европейски Съюз и в НАТО. Той обаче акцентира, че Унгария е подготвена да заплаща рубли за съветски газ, нарушавайки единственото на Европейски Съюз, който желае да сътвори общ фронт против настояването на Москва за заплащане на газа в рубли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР