В сряда турската лира поевтиня със 7 % до рекордно

...
В сряда турската лира поевтиня със 7 % до рекордно
Коментари Харесай

10 дни след преизбирането на Ердоган турската лира поевтиня до нов рекорд

В сряда турската лира поевтиня със 7 % до рекордно ниско равнище в най-голямата си дневна ликвидация от историческия срив през 2021 година насам. Това се случва на фона на упования завой към по-ортодоксални политики от страна на новото държавно управление.

Лирата е подложена на напън, откогато президентът Реджеп Тайип Ердоган беше избран отново на 28 май. Днес един $ се разменяше за 23,16 лири. С следващото рухване на курса загубите на валутата през тази година доближиха повече от 19%.

През уикенда Ердоган разгласи новия си кабинет и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, някогашен заместител министър-председател, който е добре прочут и признат от задграничните вложители. Появата му в състава на държавното управление вдъхна вяра за завой, а по-късно самият той съобщи, че икономическата политика би трябвало да се върне на „ рационална “ основа.

Пазарите са очакване и на назначението на нов шеф на централната банка на мястото на Сахап Кавчоглу, който последно ръководеше процеса по понижаване на лихвените проценти като част от неортодоксалната политика на Ердоган.

„ Наблюдаваме нормализиране на политиката “, сподели Тим Аш от BlueBay Asset Management, съгласно който има сигнали за връщане към рационална политика.

През тази година – на фона на идните избори – Централната банка на Турция е похарчила съвсем 30 милиарда $, с цел да поддържа постоянен курса на лирата, тласкайки валутните си запаси на негативна територия за първи път от 2002 година

Някои анализатори чакат лирата да отслабне до 25-28 по отношение на $.

Завръщане към нормалността

Под натиска на Ердоган, самичък определил себе си се като „ зложелател “ на лихвените проценти, централната банка понижи главния си лихвен % до 8,5% от 19% през 2021 година, с цел да подтиква растежа и вложенията. Но това провокира рекордна рецесия на лирата през декември 2021 година и изпрати инфлацията до 24-годишен връх над 85% през предходната година.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер в интервала 2009-2018 година, алармира за отдалечаване от неортодоксалните понижения на лихвите макар високата инфлация, които доведоха до над 80% ерозия в цената на лирата за пет години.

Ердоган обмисля да назначи за шеф на централната банка Хафизе Гайе Еркан, върховен финансов управител в Съединени американски щати, която е работила във банкрутиралата неотдавна американска районна банка First Republic.

Кадровите промени дават вяра за връщане на връщане на доверието у задграничните вложители. Пазарни наблюдаващи обаче предизвестиха, че в предишното Ердоган се е обръщал към стандартни политики единствено с цел да промени мнението си скоро по-късно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР